LinkedIn s podatki brez vednosti uporabnikov trenira umetno inteligenco

Novice Forbes Slovenija 19. septembra, 2024 14.15
featured image

Družbeno omrežje je uporabnike samodejno vključilo v proces usposabljanja svoje umetne inteligence. Uporabniki lahko to izklopijo v nastavitvah.

19. septembra, 2024 14.15

Še eno veliko tehnološko podjetje podatke uporabnikov uporablja za usposabljanje umetne inteligence: to je privzeta možnost, uporabniki pa o tem niso obveščeni. Družbeno omrežje LinkedIn je uporabnike, podobno kot Meta in X, samodejno vključilo v proces usposabljanja svoje umetne inteligence, podatke pa deli tudi s partnerskimi modeli.

LinkedIn je v lasti Microsofta, ki si lasti tudi velik delež podjetja OpenAI, ki razvija ChatGPT. To pomeni, da tehnološki velikan svojo umetno inteligenco usposablja tudi z informacijami, pridobljenimi iz poslovnega omrežja.

V LinkedInu so sicer pojasnili, da podatkov o uporabnikih ne uporabljajo za usposabljanje osnovnih modelov OpenAI, ampak z njimi trenirajo Microsoftovo programsko opremo.

Kako je z varovanjem zasebnosti slovenskih uporabnikov

Tiskovni predstavnik Greg Snapper dejal, da si prizadevajo zmanjšati količino osebnih podatkov, ki se uporabljajo za usposabljanje modelov. Pri tem uporabljajo tehnologije, ki anonimizirajo ali odstranjujejo osebne podatke iz nabora osebnih podatkov.

Iz LinkedIna so še sporočili, da za usposabljanje umetne inteligence ne uporabljajo podatkov iz Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora in Švice.

Tisti iz držav, kjer je LinkedIn začel uporabljati vaše podatke, to lahko preprosto ustavijo. V razdelku Zasebnost podatkov poiščejo možnost Uporabi moje podatke za usposabljanje modelov umetne inteligence za ustvarjanje vsebin in jo izklopijo.

Model izstopa neustrezen

Zagovorniki zasebnosti so zaskrbljeni zaradi odločitve LinkedIna, da uporabnike samodejno vključi v usposabljanje modelov umetne inteligence.

Mariano delli Santi iz britanske organizacije Open Rights Group je za Forbes povedal: “Model, pri katerem morajo uporabniki označiti, da ne želijo, da se njihovi podatki uporabljajo za učenje umetne inteligence, se je ponovno izkazal za povsem neustreznega. Ne morejo pričakovati, da bo javnost spremljala in nadzirala vsako podjetje, ki se odloči podatke uporabnikov uporabiti za usposabljanje umetne inteligence.”

Avtor članka je Thomas Brewster.