Letna inflacija v Nemčiji avgusta nižja, napovedi optimistične

Novice Forbes Slovenija 29. avgusta, 2024 16.29
featured image

Nemška letna inflacija je avgusta padla pod dva odstotka, znašala je 1,9 odstotka. Znižala se je tudi na mesečni ravni, in sicer za 0,1 odstotka.

29. avgusta, 2024 16.29

Cene življenjskih potrebščin v Nemčiji so se po prvi oceni statističnega urada Destatis avgusta na letni ravni zvišale za 1,9 odstotka, kar je precej manj kot julija, ko je letna stopnja inflacije znašala 2,3 odstotka. Junija je bila nemška letna inflacija pri 2,2 odstotka, maja pa pri 2,4 odstotka. Na mesečni ravni so se avgusta cene znižale za 0,1 odstotka, poroča STA.

V Nemčiji je bila avgusta cenejša kot pred letom dni energija, in sicer za 5,1 odstotka, za 3,9 odstotka dražje pa so bile storitve. Prav tako se je za 1,5 odstotka podražila hrana.

Jedrna inflacija, ki ne upošteva cen energije in hrane, je avgusta na letni ravni znašala 2,8 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot julija.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Cene, merjene s harmoniziranim indeksom življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, so se avgusta na letni ravni zvišale za dva odstotka, na mesečni ravni pa za 0,2 odstotka.

Ekonomisti so po poročanju STA za poletje napovedovali trend stabilnih cen. Münchenski inštitut za ekonomske raziskave Ifo je danes na podlagi ankete med podjetji glede njihovih cenovnih načrtov za prihodnje mesece napovedal inflacijo pod dvema odstotkoma.