Letalske družbe po iranskem napadu na Izrael preusmerjajo lete

Novice Forbes Slovenija 2. oktobra, 2024 10.26
featured image

V torek je bilo približno 80 letov, ki so bili namenjeni v glavna bližnjevzhodna središča, preusmerjenih v Kairo in evropska mesta.

2. oktobra, 2024 10.26

Potem ko je Iran v torek zvečer proti Izraelu izstrelil okoli 200 raket, so sosednje države zaprle zračni prostor. Zaradi tega ima letalski promet težave: prevozniki se izogibajo naraščajočemu konfliktu in iščejo druge poti.

Predstavnik družbe FlightRadar24, kjer je mogoče v živo spremljati poti letal, je za Reuters povedal, da so se letala preusmerila, “kamorkoli so se lahko”. Tako so poletela precej bolj severno in južno, druga pa so se preusmerila nad Kairo in Istanbul, zaradi česar sta bili letališči v Istanbulu in Antalyi preobremenjeni.

Po podatkih FlightRadar24 je bilo v torek približno 80 letov družb, kot so Emirates, British Airways, Lufthansa in Qatar Airways, ki so bila namenjena v glavna bližnjevzhodna središča – gre za Dubaj, Doho in Abu Dabi – preusmerjenih v Kairo in evropska mesta. Številni letalski prevozniki pa so ukinili lete v regijo ali pa se izogibajo uporabi tega zračnega prostora.

FlightRadar2
Poti letal v sredo dopoldne (Foto: FlightRadar2/posnetek zaslona)

Agencija za nadzor zračnega prometa Eurocontrol je pred tem pilote opozorila na zaostrovanje konflikta. “V zadnjih nekaj minutah je bil proti Izraelu sprožen velik raketni napad,” so zapisali v biltenu. “Celotna država je bila opozorjena pred raketami.”

Kmalu za tem sta bili napovedani zaprtji jordanskega in iraškega zračnega prostora ter prehoda v zračni prostor, ki ga nadzoruje Ciper. Irak je sicer pozneje ponovno odprl zračni prostor za civilna letala. FlightRadar24 pa je na družbenem omrežju X objavil: “Še nekaj časa bo trajalo, preden bodo letala znova poletela tja.” Tudi Jordanija je pozneje ponovno odprla zračni prostor, še piše Reuters.

Pričakovati je, da bodo najnovejše zaostritve še dodatno prizadele industrijo, ki so jo že omejili spopadi med Izraelom in Hamasom ter Rusijo in Ukrajino.