Korčula na kolenih: po dolgi pravni bitki se je znašla pred bankrotom

Novice Forbes Slovenija 3. avgusta, 2024 11.15
featured image

Za izplačilo odškodnine, ki so jo od mesta Korčula zahtevali lastniki razlaščenih zemljišč, je banka mestnemu svetu odobrila posojilo v višini 2,5 milijona evra. S tem so se izognili stečaju.

3. avgusta, 2024 11.15

Mestni svet mesta Korčula je v petek zvečer na nujni seji potrdil kratkoročno zadolžitev v višini 2,5 milijona evrov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Od tega bo 2,3 milijona evrov izplačanih lastnikom razlaščenih zemljišč na območju Kalac po izgubljenem sodnem postopku.

S posojilom se je mestni svet izognil izvršbi in prodaji mestnega premoženja. Županja Nika Silić Mareović je za Hino poudarila, da bodo posojilo prejeli v najkrajšem možnem času, in sicer v desetih dneh.

Družina, ki je zaradi razlastitve v času Jugoslavije izgubila zemljišča, je zahtevala odškodnino, ki je Korčulo finančno zelo resno ogrozila. Z družino že štiri desetletja bijejo sodno bitko, plačati pa bi jim morali 2,1 milijona evrov odškodnine in še 200 tisočakov zamudnih obresti.

Županja: “To je bila edina rešitev”

Posojilo bodo dobili od Hrvaške poštne banke, ki ga bodo odplačevali eno leto po 3,9-odstotni obrestni meri. Vrnili ga bodo v dvanajstih obrokih, od tega bo prvih pet znašalo 50.000 evrov, naslednjih šest 100.000 evrov, zadnji obrok pa bo znašal 1,3 milijona evrov.

Power Women, dogodek, vabilo

Županja Silić Mareović je pred tem na družbenih omrežjih sporočila, da bo posojilo omogočilo nadaljnje delovanje mestne občine, realizacijo projektov in izpolnjevanje obveznosti.

“Čeprav tovrstno zadolževanje za nas ni lahko, je bila to edina rešitev, s katero se bomo izognili propadu in posledicam desetletnega potiskanja pod preprogo,” je dejala.

Na pomoč jim bo priskočila vlada

Silić Mareović je še potrdila, da ima obljubo vlade, da bodo našli način za odplačilo posojila. Vlada bo lokalni samoupravi zagotovila ustrezne nepremičnine, ki bi jih lahko prodala in si s tem zagotovila sredstva.

“V zadnji noveli zakona je bil črtan člen, ki enotam lokalne samouprave v takšnih situacijah zagotavlja nadomestilo. Ostalo je odvisno od ‘truda in obljub’. Tako bi veliko lažje vrnili dolg in bi bilo nekako zadoščeno pravici,” je dejala županja Korčule.

Na nujni seji pa je bil sprejet tudi sklep, s katerim so zaradi trenutnih razmer plačo županje znižali za 50 odstotkov.