Koprčani izglasovali, za katere projekte bo šel del občinskega denarja

Novice Forbes Slovenija 4. julija, 2024 15.29 > 4. julija, 2024 15.31
featured image

Z Mestne občine Koper so sporočili, da so občani znova glasovali za participativno razporejanje proračunskega denarja. Od 152 projektnih predlogov so jih izglasovali 30.

4. julija, 2024 15.29 > 4. julija, 2024 15.31

Občani Kopra so tudi letos množično sodelovali pri glasovanju za participativno razporejanje proračunskega denarja, so sporočili z Mestne občine Koper. V prvem krogu so podali 152 projektnih predlogov, zdaj pa so jih izglasovali 30 v skupni vrednosti 920.864 evrov. Izbrane projekte bodo izvedli v naslednjih dveh letih, poroča STA.

Po prejetju vseh predlogov so na koprski občini ugotovili, da 51 projektov ne izpolnjuje vseh pogojev. Vsi ostali so bili uvrščeni na glasovanje, ki je prek spleta ter na mobilnih glasovalnih enotah potekalo med 17. in 28. junijem. Približno 3.000 občank in občanov je oddalo 7.824 glasov.

Kakšni so projekti občanov

Izbrani projekti so zelo raznoliki, med drugim pa vključujejo ureditev skladišča Bastion v neposredni bližini Luke Koper za izvajanje kulturnih in drugih prireditev, ureditev zimsko-letnega zunanjega prostora za različne aktivnosti na Bonifiki, park sprostitve na Vanganelski v Šalari in športni poligon oziroma pumptrack v Dekanih.

Da bi Koper v najkrajšem možnem času dobil več senčnih površin, bodo po pisanju STA v novem mestnem parku zasadili več evkaliptusovih dreves, saj ta vrsta raste najhitreje. Na zelenici nad igriščem Osnovne šole Antona Ukmarja Koper bodo uredili park in postavili igrala na prostem. Največ glasov izmed vseh predlogov je sicer dobil projekt Javna cesta Prelne na območju Krajevne skupnosti Šmarje, ki je bil ocenjen na 39.510 evrov.

Četrto odločanje o porabi denarja

Mestna občina Koper je k projektu participativnega proračuna letos občane povabila četrtič. Kot so sporočili z občine, se jim zdi pomembno, da so tudi občani vključeni v proces odločanja o razporejanju proračunskega dela denarja, saj menijo, da s tem izboljšujejo učinkovitost porabe skupnih sredstev in tudi kakovost življenja v občini.

Preferenčno so na posameznem območju izbrali po en projekt na posamezno krajevno skupnost. Območij je šest, in sicer se delijo na krajevne skupnosti Koper center, Olmo – Prisoje, Semedela, Žusterna in Za gradom (območje 1), Škocjan, Šmarje in Vanganel (območje 2), Dekani, Hrvatini, Škofije (območje 3), Bertoki, Pobegi – Čežarji, Sv. Anton (območje 4), Boršt, Gračišče, Gradin, Marezige (območje 5) in Črni Kal, Podgorje, Rakitovec, Zazid (območje 6).