Konec 15-letne sodne bitke: proizvajalec čipov ušel milijardni kazni

Novice Forbes Slovenija 24. oktobra, 2024 16.56
featured image

Sodišče Evropske unije je presodilo, da Bruselj ni v zadostni meri dokazal protikonkurenčnih praks.

24. oktobra, 2024 16.56

Sodišče Evropske unije (ECJ) je potrdilo razveljavitev kazni v višini 1,06 milijarde evrov, ki jo je ameriškemu proizvajalcu čipov Intel naložila Evropska komisija zaradi praks, ki niso bile v skladu s pravili konkurence. S tem se je končala 15-letna sodna bitka med EU in Intelom, poroča STA.

Očitki Bruslja

Sodni spor se je začel leta 2009, ko je Evropska komisija družbi Intel naložila takrat rekordno globo zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu računalniških procesorjev. Bruselj je Intelu očital, da je s popusti skušal s trga izriniti konkurente. Gre za popuste, ki jih je Intel ponujal strankam, da bi uporabljali njegove računalniške čipe namesto čipov rivala AMD.

Zakaj je kazen razveljavljena

Intel se je pritožil na dodeljeno kazen, kar je sprožilo večletno sodno bitko, dokler ni Splošno sodišče EU leta 2022 kazen razveljavilo. Presodilo je, da Bruselj ni v zadostni meri dokazal protikonkurenčnih praks.

Evropska komisija se je na sodbo Splošnega sodišča pritožila, to pritožbo pa je danes zavrnilo Sodišče Evropske unije. Iz Evropske komisije so sporočili, da so z odločitvijo sodišča seznanjeni in da jo bodo preučili, še piše STA.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti