Kitajska za pospešek gospodarstvu znižala dve obrestni meri

Novice Forbes Slovenija 22. julija, 2024 11.36
featured image

Ljudska banka Kitajske, ki je centralna banka v državi, je dve ključni obrestni meri znižala za 0,1 odstotka.

22. julija, 2024 11.36

Kitajska centralna banka je danes znižala dve referenčni obrestni meri, da bi spodbudila posojilno dejavnost in gospodarsko rast v državi. Ekonomisti so potezo pozdravili, a obenem pozvali k dodatnim ukrepom, Slovenska tiskovna agencija (STA) povzema francosko AFP.

Enoletno posojilno obrestno mero, ki predstavlja merilo za najugodnejše obrestne mere, ki jih lahko banke ponudijo podjetjem in gospodinjstvom, je centralna banka znižala s 3,45 odstotka na 3,35 odstotka. Nazadnje so jo znižali avgusta lani. Petletno obrestno mero, ki predstavlja merilo za hipotekarna posojila, pa so po februarskem znižanju znižali s 3,95 odstotka na 3,85 odstotka.

Rezidenčna soseska kitajskega razvijalca nepremičnin Country Garden
Kitajsko gospodarstvo teži dolžniška kriza v nepremičninskem sektorju. Na fotografiji rezidenčna soseska kitajskega razvijalca nepremičnin Country Garden v mestu Nandžing. (Foto: PROFIMEDIA)

Pospešek gospodarstvu

Znižanje obrestnih mer naj bi komercialne banke spodbudilo k izdajanju več posojil in po ugodnejših obrestnih merah, kar naj bi pospešilo rast kitajskega gospodarstva.

To se po šibkejšem okrevanju po pandemiji covida-19 od pričakovanega spopada s hudo krizo v nepremičninskem sektorju, šibka ostaja tudi zasebna poraba. Državo obenem pesti visoka brezposelnost mladih, geopolitične napetosti z Washingtonom in Brusljem pa otežujejo njeno zunanjo trgovino, še piše STA.

Današnja poteza banke je korak v pravo smer, je po navedbah AFP dejal predsednik in glavni ekonomist pri Pinpoint Asset Management Džang Dživei. Poudaril pa je, da ne bo dovolj. “Gospodarski obeti v drugi polovici leta bodo kritično odvisni od tega, koliko podpore bo nudila fiskalna politika,” je dodal.