Kitajska z najpočasnejšo gospodarsko rastjo v letu in pol

Novice Forbes Slovenija 18. oktobra, 2024 11.22
featured image

Rast kitajskega BDP je bila v tretjem četrtletju na letni ravni 4,6-odstotna, kar je več, kot so pričakovali analitiki.

18. oktobra, 2024 11.22

Kitajski bruto domači proizvod (BDP) je bil v tretjem četrtletju medletno višji za 4,6 odstotka, je danes sporočil kitajski statistični urad. Gre za najpočasnejšo stopnjo rasti drugega največjega svetovnega gospodarstva v letu in pol. V drugem letošnjem četrtletju je bila gospodarska rast 4,7-odstotna, poroča STA.

Rast je bila kljub temu višja od pričakovanj analitikov. Analitiki, ki so jih anketirali pri AFP, so za tretje četrtletje pričakovali 4,5-odstotno gospodarsko rast.

Kitajski statistični urad NBS je ob objavi podatkov opozoril na “zapleteno in resno zunanje okolje … ter nove probleme domačega gospodarskega razvoja”. Kitajske oblasti so v zadnjih tednih predstavile več ukrepov, s katerimi želijo spodbuditi tamkajšnje gospodarstvo in letos na letni ravni doseči petodstotno rast gospodarstva.

Vlagatelji izgubili zagon

Ta napoved ukrepov je razveselila vlagatelje in borznim trgom dala zagon, ki pa je zaradi pomanjkanja podrobnejših informacij glede teh ukrepov usahnil. Vlagatelji si namreč želijo več podrobnosti o tem, kako bo Peking spremenil gospodarski model, ki temelji na potrošnji, da bo vzdrževal dolgoročno rast, poroča STA.

Kitajski državni mediji so še pred današnjo objavo podatkov poročali, da so vodilne banke v državi drugič letos znižale obrestne mere za vloge v juanih.

Oblasti so sporočile, da so “popolnoma prepričane”, da bodo dosegle svoj letni cilj gospodarske rasti, vendar ekonomisti ocenjujejo, da je za oživitev dejavnosti in povrnitev zaupanja podjetij potrebnih več neposrednih fiskalnih spodbud, poroča STA.

Visoki dolgovi dušijo nepremičninski trg

Med največjimi problemi kitajskega gospodarstva je tamkajšnji nepremičninski trg, ki je dve desetletji beležil izredno rast, nato pa se je povpraševanje po nepremičninah ohladilo in nepremičninska podjetja so se znašla v hudi krizi. Bremenijo jih visoki dolgovi, ki ogrožajo celotno kitajsko gospodarstvo.

Da bi pomagal nepremičninskemu trgu, je Peking v četrtek sporočil, da bo podvojil posojila za nedokončane nepremičninske projekte na več kot 500 milijard dolarjev. Hkrati bo pomagal pri obnovi milijona domov, še poroča STA.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti