Kitajska bo omejila izvoz še ene pomembne kovine

Novice Forbes Slovenija 16. avgusta, 2024 15.46
featured image

Izvozne omejitve za redko kovino antimon bodo v veljavo stopile 15. septembra.

16. avgusta, 2024 15.46

Kitajska bo uvedla omejitev izvoza antimona. Ta velja za kritično surovino in je pomemben za svetovno gospodarstvo, med drugim za izdelavo baterij.

Tiskovni predstavnik ministrstva za trgovino je pojasnil, da ukrepi niso namenjeni določeni državi ali regiji. Prav tako je poudaril, da Peking želi zagotoviti svetovni mir in regionalno stabilnost. Za omejevanje izvoza antimona so se odločili, ker se ta lahko uporablja v blagu, ki škoduje suverenosti, varnosti ali razvoju Kitajske, piše STA.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Kitajska je vodilna svetovna proizvajalka antimona, ki se pogosto uporablja kot zaviralec gorenja ali v proizvodnji baterij, vključno za vozila in sončne celice. Uporablja se lahko tudi v zlitinah, na primer pri izdelavi jedrskega orožja in vojaške opreme, še piše STA.

Kitajska ni prva država, ki je antimon uvrstila med kritične minerale. V ZDA so ga ocenili za pomembnega tako za gospodarsko kot nacionalno varnost.

Antonim sicer ni prva kritična surovina, za katero se je Peking odločil, da omeji izvoz. Pred tem so omejili že grafit in germanij.