Katerim nevarnostim je izpostavljen vaš dom?

Novice PROMOCIJSKO SPOROČILO 20. avgusta, 2024 15.16 > 20. avgusta, 2024 15.19
featured image

Ob poplavah in neurjih v Sloveniji poleti 2023, ki so povzročili zgodovinsko visoke škode, se je še posebej izkazal smisel ustreznih zavarovanj pred naravnimi nesrečami. Kako prepoznati nevarnost, ki preti vašemu domu, in katera zavarovanja izbrati?

20. avgusta, 2024 15.16 > 20. avgusta, 2024 15.19

Spomin na neurja in poplave, ki so lani hudo prizadeli Slovenijo, ni zbledel, ob vremenskih opozorilih pa tudi v letošnjem poletju marsikdo zaskrbljeno zre v nebo. (Ekstremni) vremenski pojavi in masovni škodni dogodki so vse pogostejši in vse bolj siloviti. Nanje se moramo, kot pravijo strokovnjaki, navaditi.

Kakšno škodo so povzročile lanskoletne katastrofalne poplave in kako se lahko na takšne dogodke v čim večji možni meri pripravimo? Odgovore najdete v podkastu Pripravljeni na (ne)predvidljivo: Ko narava pokaže zobe.

Preverite oceno tveganja svoje nepremičnine

Kako prepoznati nevarnosti, ki jim je izpostavljen vaš dom, in katera zavarovanja izbrati, da bodo v največji možni meri zagotavljala finančno varnost v primeru škode?

Zavarovalnica Triglav je za vse naslove nepremičnin, vnesene v digitalno poslovalnico i.triglav, dodala oceno tveganja za naravne nesreče. Zavarovanci lahko s to funkcionalnostjo preverijo izpostavljenost svoje nepremičnine poplavi, toči, udaru strele in potresu. V primeru ocene, da obstaja za določeno nepremičnino visoka stopnja tveganja za posamezno nevarnost, je priporočljivo, da zavarovanci preverijo kritja in zavarovalne vsote ter se ustrezno zavarujejo.

Zavarovalnica Triglav podatke o tveganju za določene nevarnosti nepremičnine črpa iz različnih virov, kot so poplavne karte Agencije RS za okolje, Statističnega urada RS in Geološkega zavoda Slovenije. Poleg tega so za oceno tveganj pomembni dejavniki tudi škodna pogostost in škodni dogodki, ki jih zavarovalnica že več let celovito spremlja in analizira.

Foto: Profimedia

Zavarovanje sklepajte premišljeno

V naravnih in drugih nesrečah lahko ostanemo tudi brez doma, zato v zavarovalnici poudarjajo pomen ustreznega zavarovanja nepremičnin. Zavedanje o tem je še vedno prenizko, kar kaže podatek, da tretjina nepremičnin v lasti fizičnih oseb ni zavarovanih za nobeno nevarnost.

Ključno je, da si ob sklepanju zavarovanja vzamete čas in premislite o tem, katerim nevarnostim je vaš dom najbolj izpostavljen in v kolikšni meri. Na podlagi tega izberite primerno zavarovanje. Pozorni bodite na to, ali so zavarovalna kritja za nevarnosti vključena in v kakšnem znesku so krita. Preverite, ali lahko zavarovalne vsote za posamezne nevarnosti povišate, če ocenjujete, da je to potrebno.