Kako visoke bodo pokojnine v letu 2025?

Novice Andreja Lončar 20. oktobra, 2024 05.34
featured image

Upokojenci lahko v prihodnjem letu pričakujejo nekajodstotno rast pokojnin in podoben letni dodatek kot letos.

20. oktobra, 2024 05.34

Medtem ko so lani decembra upokojenci prejeli tako imenovani zimski dodatek k pokojnini, tega letos ne bo. Kot so na ministrstvu za delo Luke Mesca povedali za N1, vlada “glede na 8,8-odstotno redno uskladitev pokojnin v letu 2024 in umiritev dviga cen življenjskih potrebščin in energentov” ne predvideva dodatnih, enkratnih ukrepov za pomoč upokojencem.

Prva sprememba pokojnin bo torej redna uskladitev, ki se vsako leto izvede februarja, velja pa od 1. januarja dalje. Iz predloga proračunske zakonodaje pa je že razvidno tudi, kakšen letni dodatek, ki ga upokojenci prejmejo sredi leta, za prihodnje leto predlaga vlada.

Najprej redna februarska uskladitev

Uskladitev pokojnin je odvisna od rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin. Po formuli se pokojnine uskladijo za 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače, izplačane za obdobje januar–december preteklega leta, v primerjavi s povprečno bruto plačo, izplačano za enako obdobje leto pred tem, in za 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju januar–december preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem.

Podatkov, ki so osnova za uskladitev, danes še nimamo. Podatek o letošnji inflaciji bo znan na zadnji dan letošnjega leta, podatek o rasti povprečne mesečne bruto plače v letu 2024 pa februarja.

Vsekakor prihodnje leto ni pričakovati tolikšne rasti pokojnin kot letos. Letošnja 8,8-odstotna uskladitev je bila najvišja po letu 1995. Za prihodnje leto trenutni podatki kažejo na okoli štiriodstotno uskladitev, pri tem pa ponovimo, da temeljijo na zelo pomanjkljivih podatkih. Podatki o plačah so namreč znani le za prvih sedem mesecev, podatki o inflaciji pa za devet mesecev.

Ko bodo znani uradni podatki, bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) pripravil izračune ter svetu zavoda predlagal sklep o višini uskladitve pokojnin in drugih prejemkov. Svet zavoda bo o uskladitvi predvidoma odločal v drugi polovici februarja, nato se izvede poračun januarskih pokojnin.

Predlagani letni dodatek malce višji

Predlog zakona o izvrševanju proračuna za prihodnje leto pa razkriva, kolikšen bo predvidoma letni dodatek za upokojence, ki ga zavod praviloma izplača z junijsko pokojnino (torej konec junija).

Vlada predlaga zneske (v spodnji tabeli), ki so okoli pet evrov višji kot letos.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti