Kako se uporablja upokojenska kartica in kje vse so popusti

Novice Forbes Slovenija 12. oktobra, 2024 17.24
featured image

Upokojenska kartica omogoča številne popuste. Kje jih lahko unovčite?

12. oktobra, 2024 17.24

Do komercialnih popustov in drugih ugodnosti so upravičeni vsi prejemniki starostnih, invalidskih, vdovskih in družinskih pokojnin.

Na kartici je poleg osebnih podatkov (ime, priimek, rojstni datum) in kontaktnih podatkov o zavodu tudi pokojninska številka.

Na to številko se lahko upokojenci sklicujejo, če želijo od zavoda pridobiti informacije v zvezi s pokojnino oziroma drugim prejemkom, ki vam ga izplačuje zavod. Kartica velja do prenehanja statusa upokojenca oziroma do izdaje nove kartice.

Novi upokojenci ne boste prejeli kartice upokojenca ob izdaji odločbe o priznanju pravice do pokojnine.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) namreč novim upokojencem enkrat mesečno razpošilja kartice z dopisom. Upokojencem tako ni treba vlagati vloge za pridobitev kartice. Zajem v mesečno pošiljko je odvisen od datuma realizacije odločbe v nakazovanju pokojnin, pojasnjujejo na Zpizu.

Zlorabe so stvar posameznega ponudnika

Na Zpizu ne vodijo seznama, kje vse je možno izkoristiti komercialne popuste. Prav tako se ne ukvarjajo z zlorabami. “To je stvar posameznega ponudnika, da preveri, ali je oseba, ki je navedena na kartici, res oseba, za katero se izdaja,” pojasnjujejo.

Kje vse so popusti?

Pogledali smo, katere ugodnosti in bonitete so na voljo za upokojence. Upokojencem popuste nudi večina trgovin, med katerimi niso le tiste z živili, temveč tudi vrtni centri in ponudniki medicinskih pripomočkov.

Mercator denimo vsak četrtek ponuja 10-odstoten upokojenski popust na nakup nad 20 evrov, medtem so v Tušu ugodnosti ob sredah. Vsako drugo sredo in ob koncih meseca desetodstoten popust na celoten nakup ponuja tudi Spar.

Enako ugodnost na zadnji dan v mesecu ima tudi Lidl. Takrat ugodnosti nudi še Eurospin, v hipermarketih E. Leclerc pa na dan izplačila pokojnin.

Prav tako so popusti tudi v Kalii in Sanolaborju.

Najpogosteje pri ponudnikih blaga in prevoznih storitev

Na Zavodu za invalidsko in pokojninsko zavarovanje sicer zaznavajo, da upokojenci najpogosteje koristijo ugodnosti pri ponudnikih blaga in prevoznih storitev.

Hkrati uporabljajo še ugodnosti pri kulturnih prireditvah ali turističnih storitvah. Privarčevati je namreč mogoče pri nakupu različnih vstopnic. Po nižji ceni lahko upokojenci obiščejo terme, smučišča in koncerte, ceneje lahko vstopajo tudi v muzeje ali obiščejo znamenitosti.

Tudi različne ustanove po državi

Popuste ponujajo različne ustanove po državi, zato se upokojencem splača preveriti ponudbo za vsako mesto posebej. Na ta način je mogoče varčevati med obiskom slovenskih mest in tujine. Tudi izven Slovenije namreč kulturne, športne ali turistične ustanove pogosto nudijo ugodnosti za upokojence.

Popuste pri svojih aranžmajih imajo tudi turistične agencije. Kompas tako vsem starejšim od 60 let daje petodstotni popust na osnovno ceno aranžmaja ob rezervaciji počitnic iz določenih katalogov. Sedemodstotni popust pri izbrani ponudbi za vse upokojence nudi agencija Palma.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti