Izvoz in uvoz blaga v prvem polletju večja kot v istem obdobju lani

Novice Forbes Slovenija 2. avgusta, 2024 13.57
featured image

V prvem polletju se je v primerjavi z istim obdobjem lani izvoz povečal za sedem odstotkov, uvoz pa za 13,8 odstotka.

2. avgusta, 2024 13.57

V prvih šestih mesecih je bil izvoz s 30,3 milijarde evrov za sedem odstotkov večji kot v enakem obdobju lani, uvoz pa z 32,8 milijarde evrov za 13,8 odstotka, je v poročilo zapisal državni statistični urad. V tem obdobju je pri blagovni menjavi s tujino nastal primanjkljaj, ki je znašal 2,5 milijarde evrov, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 92,4-odstotna.

Junija v medletni primerjavi izvoz padel, uvoz pa zrasel

Izvoz v članice EU se je junija v medletni primerjavi zmanjšal za 3,8 odstotka, uvoz iz njih pa za 3,7 odstotka. Blagovna menjava Slovenije s to skupino držav je junija znašala okrog 2,6 milijarde evrov. V članice EU je Slovenija junija izvozila za 53,4 odstotka vrednosti vsega blaga, iz njih pa uvozila nekoliko manj kot polovico vrednosti celotnega uvoza.

V nečlanice EU je Slovenija v letošnjem juniju izvozila za 11,6 odstotkov manj kot v lanskem, iz njih pa uvozila za 46,6 odstotka več. Brez poslov oplemenitenja se je izvoz v nečlanice zmanjšal za 29,2 odstotka na 800 milijonov evrov. Vrednost izvoza v nečlanice EU je v juniju dosegla 2,2 milijarde evrov, kar je v primerjavi z majem za 8,6 odstotka manj, vrednost uvoza pa se je mesečni ravni zmanjšala za 1,6 odstotka.

Power Women, dogodek, vabilo

Skupno je vrednost izvoza blaga junija s 4,8 milijarde evrov v medletni primerjavi padla za 7,6 odstotka. Uvoz se je medtem s 5,5 milijarde evrov povečal za 17,2 odstotka.

Pokritost uvoza z izvozom junija je bila 88,2-odstotna, primanjkljaj pri blagovni menjavi s tujino pa je znašal 600 milijonov evrov.

Najpomembnejši izvozni trgi Slovenije so bili v prvih šestih mesecih Švica, Nemčija, Hrvaška, Italija in Avstrija, uvozni pa Švica, Kitajska, Nemčija, Italija in Indija.