Iztek pogodb učiteljem zvišal brezposelnost, a je ta še vedno nižja kot lani

Novice Forbes Slovenija 5. avgusta, 2024 14.12
featured image

V mesecu juliju je bilo več brezposelnih kot v juniju, na letni ravni pa podatki kažejo 6,1-odstotni upad.

5. avgusta, 2024 14.12

Ob koncu julija je bilo v Sloveniji registriranih 44.384 brezposelnih, kar je 2,3 odstotka več kot meseca junija. V primerjavi z lanskim julijem je bilo v letošnjem 6,1 odstotka manj brezposelnih.

Power Women, dogodek, vabilo

Mesečna rast brezposelnosti je zlasti posledica iztekov zaposlitev za določen čas, so objavili na zavodu za zaposlovanje. Med brezposelnimi, ki so se v tem mesecu prijavili na zavod, je največ tistih, ki so prenehali delovno razmerje na področju izobraževanja (zaradi izteka pogodb za določen čas v šolstvu ob koncu šolskega leta), v predelovalnih dejavnostih in v dejavnosti trgovine, vzdrževanje in popravila motornih vozil.

Iztek zaposlitve za določen čas

V evidenco brezposelnih se je julija na novo prijavilo 5.220 oseb, kar je 43,5 odstotka več kot junija in 4,7 odstotka več kot julija lani.

Med temi je bilo 2.747 brezposelnih takih, ki se jim je iztekla zaposlitev za določen čas. Prijavljenih je bilo tudi 860 presežnih delavcev, 37 brezposelnih zaradi stečajev in 267 takih, ki iščejo svojo prvo zaposlitev.

Primerjava s predhodnim mesecem je pokazala, da je bilo v juliju na novo prijavljenih kar 74,5 odstotka več brezposelnih po izteku zaposlitve za določen čas (kot napisano, predvsem zaradi navade v šolstvu), število presežnih delavcev se je povečalo za 38 odstotkov več, brezposelnih zaradi stečajev pa za 48 odstotkov. Iskalcev prve zaposlitve se je sicer prijavilo 8,9 odstotka manj.

V primerjavi z lanskim julijem se je na novo prijavilo 17,1 odstotka več iskalcev prve zaposlitve. Za 13,9 odstotka so se povečale prijave presežnih delavcev in za 48 odstotkov stečajnikov. Brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas pa se je prijavilo 0,7 odstotka manj.

Julija je zavod iz evidence odjavil 4.205 brezposelnih. Od tega se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 2.312 oseb, kar predstavlja 14,9 odstotka manj kot junija, a 8,4 odstotka več kot v lanskem juliju.