Iz ZDA poročajo o močnem pospešku gospodarske rasti

Novice Forbes Slovenija 25. julija, 2024 17.08
featured image

Ameriško ministrstvo za trgovino je objavilo prvo oceno gospodarske rasti v drugem četrtletju. Ta je presegla pričakovanja analitikov.

25. julija, 2024 17.08

Prva ocena ameriškega ministrstva za trgovino kaže, da je BDP največjega gospodarstva na svetu zrasel za 2,8 odstotka na letno prilagojeni ravni. V prvih treh mesecih je sicer rasel po 1,4-odstotni stopnji. Podatek je presegel pričakovanja analitikov, poroča STA.

Trgi so namreč pričakovali skromnejšo krepitev rasti. Povprečje napovedi je bilo pri 1,9 odstotka.

Kaj je pognalo gospodarstvo onkraj Atlantika

Pospešitev rasti je posledica okrepljenega oblikovanja zalog in večje porabe gospodinjstev. Po drugi strani negativno na rast ob še vedno visokih obrestnih merah vplivajo naložbe v stanovanjsko gradnjo.

Kljub temu da se ameriška centralna banka Federal Reserve za razliko od Evropske centralne banke še ni odločila za obrat v denarni politiki in začetek zniževanja obrestnih mer, ki so na najvišji ravni v dveh desetletjih, je zasebna poraba močnejša od predvidevanj analitikov. Temu botrujejo predvsem dobre razmere na trgu dela z nizko brezposelnostjo in stalnim odpiranjem novih delovnih mest.

Spodbudna novica za demokrate

Po pisanju STA gre za spodbudno novico za administracijo predsednika Joeja Bidna v času, ko je tekma za novembrske predsedniške in kongresne volitve v polnem teku. Biden se je sicer konec minulega tedna ob pritiskih iz vrst lastne stranke odpovedal boju za vnovičen mandat in za demokratsko predsedniško kandidatko podprl sedanjo podpredsednico Kamalo Harris. Ta se je v zadnjih dneh že utrdila kot skoraj gotova tekmica nekdanjega predsednika Donalda Trumpa v boju za Belo hišo.

Čeprav veliko podatkov priča o trdnosti ameriškega gospodarstva, ki raste po bistveno višji stopnji kot na primer evrsko, pa to vseeno ob trenutnih zaostrenih političnih delitvah v ZDA ni glavni dejavnik v predvolilnem boju.