Italija se v vročinskem valu hladi s francosko elektriko

Novice Forbes Slovenija 22. julija, 2024 18.00
featured image

Zahodna soseda Slovenije v konicah vročinskega vala uvaža iz Francije toliko elektrike, kot jo proizvede ena jedrska elektrarna.

22. julija, 2024 18.00

V Italiji so temperature pretekli teden ponekod presegle 40 stopinj Celzija, kar je povečalo povpraševanje po hlajenju. Naša zahodna soseda se je za dodatno elektriko obrnila k Franciji, ki večino elektrike proizvede v jedrskih reaktorjih, poroča Bloomberg.

Povpraševanje po hlajenju prostorov in klimatskih napravah je v Italiji že tako med najvišjimi v Evropi. Vročinski val, ki je zajel državo, je stanje še zaostril, zato se je morala Italija zateči k uvozu in tradicionalnim zmožnostim ogrevanja, predvsem zemeljskemu plinu.

V konicah Italija uvozi 3,5 gigavata električne energije iz Francije, še navaja Bloomberg. To pomeni približno celodnevno proizvodnjo elektrike v eni francoski jedrski elektrarni. Francija sicer upravlja 56 delujočih jedrskih reaktorjev, s katerimi proizvede 70 odstotkov potreb po elektriki.

Vročinski val v Italiji
Temperature v Italiji so prejšnji teden ponekod presegle 40 stopinj Celzija (Foto: PROFIMEDIA)

Višje cene

Cena elektrike v Italiji je julija znašala v povprečju 111 evrov na megavatno uro (MWh) za enodnevno terminsko pogodbo. V Franciji primerljiva pogodba stane manj kot polovico tega zneska.

Cene so visoke, ker Italija zaostaja pri proizvodnji elektrike iz obnovljivih virov. Toda v prvi polovici letošnjega leta se je prvič zgodil preobrat: Italija je namreč v šestih mesecih do konca junija prvič proizvedla več elektrike z obnovljivimi viri (44 odstotkov) kot fosilnimi gorivi. K temu je prispevala predvsem 65 odstotkov večja proizvodnja hidroelektrike in padec proizvodnje elektrike iz fosilnih goriv za skoraj petino.

Italijanske potrošnike pa čakajo višje položnice zlasti zato, ker zaradi regulativnih sprememb od julija mnogi niso več upravičeni do nižjih tarif za električno energijo, še piše Bloomberg.