Inflacija v juniju na najnižji ravni v treh letih

Novice Forbes Slovenija 28. junija, 2024 11.09
featured image

Cene življenjskih potrebščin so se junija povišale za 1,5 odstotka na letni ravni, kar je najnižja rast cen od junija 2021.

28. junija, 2024 11.09

Letna inflacija v Sloveniji je junija upadla na 1,5 odstotka, medtem ko so se na mesečni ravni cene dvignile za 0,4 odstotka, kažejo podatki državnega statističnega urada (Surs). V prvi polovici leta je bila skupna rast cen življenjskih potrebščin 2,3-odstotna.

S tem je inflacija dosegla najnižjo raven v treh letih. Junija 2021 je namreč znašala 1,4 odstotka. Junija lani je bila 6,9-odstotna. Polletna inflacija v 2024 je sedaj blizu ciljne ravni dveh odstotkov, ki jo Evropska centralna banka (ECB) skuša doseči z visokimi obrestnimi merami.

Največ (0,5 odstotne točke) so k letnim podražitvam prispevali restavracije in hoteli, kjer so bile cene višje za 6,7 odstotka. Na mesečno inflacijo pa so vplivali predvsem za dobrih 11 odstotkov dražji počitniški paketi. Za 7,7 odstotka pa so se pocenili električna energija, plin in druga goriva, ki so tako inflacijo ublažili za 0,6 odstotne točke.

Junija so se bolj podražile storitve (4,2 odstotka) kot blago (0,2 odstotka).

Aprila je letna inflacija znašala tri odstotke, še mesec prej pa 3,6 odstotka.

Padec tudi v Franciji in Španiji

Harmonizirani indeks cen življenjskih potrebščin, s katerim lahko primerjamo podatke na ravni EU, je junija pokazal 1,6-odstotno letno inflacijo. Lanski junij je bila ta 6,6-odstotna. Na mesečni ravni ni bilo sprememb.

Inflacija se postopno umirja tudi drugod po Evropi. V Franciji so se junija cene zvišale za 2,5 odstotka na letni ravni, sodeč po harmoniziranem indeksu. To je rahel padec v primerjavi z mesecem prej, ko so se cene dvignile za 2,6 odstotka.

V Španiji je letna inflacija po harmoniziranem indeksu znašala 3,5 odstotka, kar je bilo za 0,1 odstotne točke nad pričakovanji analitikov. Mesec prej je indeks pokazal 3,8 odstotka.

V Italiji so se cene dobrin junija vzpele za 0,8 odstotka na letni ravni, kar je enako aprilski inflaciji.

Na ravni EU je inflacija v maju znašala 2,7 odstotka, v evrskem območju pa 2,6 odstotka.