Inflacija pri nas še dodatno upadla, v EU pa kaže na novo rast cen

Novice Jan Artiček 31. julija, 2024 10.57
featured image

Cene življenjskih potrebščin so se julija v Sloveniji zvišale za 1,3 odstotka na letni ravni, kar je manj kot junija, medtem ko se je v EU rast cen znova pospešila, kaže prva ocena Eurostata.

31. julija, 2024 10.57

Letna inflacija v Sloveniji je julija znašala 1,3 odstotka. To je druga najnižja raven letne stopnje inflacije po marcu 2021, ko je bila 0,1-odstotna, so sporočili z državnega statističnega urada (Surs). Junija je letna inflacija znašala 1,5 odstotka, kar je bila najnižja raven inflacije v treh letih.

Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin julija znižale za 0,1 odstotka.

Storitve so se julija podražile za 4,4 odstotka na letni ravni. Blago se je medtem pocenilo za 0,3 odstotka. Cene poltrajnega in trajnega blaga so upadle za 1,7 odstotka oz. 1,2 odstotka, medtem ko so cene blaga dnevne porabe zrasle za 0,2 odstotka, po podatkih Sursa.

Največ so k letni inflaciji prispevale podražitve v restavracijah in hotelih, kjer so bile cene višje za 6,1 odstotka in s tem inflaciji dodale 0,4 odstotne točke. Podražila sta se tudi tobak in alkohol (za 5,2 odstotka), raznovrstno blago in storitve (za 4,2 odstotka) ter rekreacija in kultura (za tri odstotke).

Za 2,8 odstotka pa so se pocenili izdelki in storitve v skupini stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo, kar je inflacijo ublažilo za 0,4 odstotne točke. Za 2,5 odstotka so se pocenila tudi oblačila in obutev.

Power Women, dogodek, vabilo

Pospešek inflaciji v EU in Nemčiji

Po harmoniziranem indeksu cen življenjskih potrebščin (HICP), ki omogoča primerjavo med državami članicami Evropske unije (EU), je julijska inflacija v Sloveniji znašala 1,4 odstotka na letni ravni, na mesečni ravni pa je upadla za 0,2 odstotka.

V državah evrskega območja, kamor spada tudi Slovenija, pa je julijska inflacija znašala 2,6 odstotka na letni ravni, kar je več kot 2,5 odstotka mesec prej, kaže prva ocena evropskega statističnega urada Eurostat. V mesečni primerjavi ni bilo sprememb.

Najbolj so se v evrskem območju podražile storitve, in sicer za štiri odstotke v primerjavi z letom prej. Hrana, alkohol in tobak so se podražili za 2,3 odstotka, neenergetske industrijske dobrine pa za 0,8 odstotka, še navaja Eurostat.

V torek je analitike presenetila julijska inflacija v Nemčiji, ki je največje evropsko gospodarstvo. Ta je znašala 2,3 odstotka, kar je več kot 2,2 odstotka v juniju. Trgi so sicer pričakovali, da bo letna rast cen ostala nespremenjena.

Evropska centralna banka, ECB
Evropska centralna banka naj bi po pričakovanjih septembra še drugič znižala obrestne mere, a evropska inflacija ostaja nad ciljno ravnijo (Foto: PROFIMEDIA)

Preizkus za ECB

Nova pospešitev inflacije v evrskem območju je pomemben podatek za Evropsko centralno banko (ECB), ki kroji monetarno politiko v političnem bloku. O novem nižanju ključnih obrestnih mer bodo evropski bančniki odločali na monetarnem zasedanju 11. in 12. septembra, do takrat pa bo znana tudi avgustovska inflacija.

Vlagatelji pričakujejo, da bo po junijskem rezu za 25 bazičnih točk ECB sprejela še en takšen rez.

V začetku julija je predsednica ECB Christine Lagarde opozorila, da bo inflacija ostala nad ciljno ravnijo dveh odstotkov vse do prihodnjega leta.