IEA: Naftni trg dobro preskrbljen, a ostaja v stanju napetosti

Novice Forbes Slovenija 15. oktobra, 2024 14.11 > 15. oktobra, 2024 14.16
featured image

Mednarodna agencija za energijo ocenjuje, da je kljub napetostim na Bližnjem vzhodu trg z nafto trenutno ustrezno preskrbljen.

15. oktobra, 2024 14.11 > 15. oktobra, 2024 14.16

Kot je v mesečnem poročilu spomnila Mednarodna agencija za energijo (IEA), so iranski raketni napadi na Izrael v začetku meseca in s tem povezana bojazen, da bi lahko Izrael izvedel povračilne ukrepe z vplivom na prekinitev oskrbe z nafto, povzročili skokovito rast cene tega energenta. Severnomorska nafta brent za dobavo decembra se je z 71,7 dolarja za sod v začetku septembra podražila na 80,9 dolarja za sod v začetku oktobra.

Kljub zaostrovanju razmer IEA v današnji objavi poudarja, da je preskrbljenost z nafto na svetovnih trgih ustrezna, piše STA. K tej stabilnosti so med drugim pripomogli šibkejše povpraševanje in skromne izgube pri proizvodnji nafte zaradi orkanov v ZDA ter konec libijske naftne blokade. “Zaenkrat je izvoz nafte iz Irana in sosednjih držav nespremenjen, vendar trg ostaja v stanju napetosti in čaka na naslednji razvoj dogodkov,” ocenjujejo iz IEA.

Cena se umirja

Borzne cene nafte so se sicer včeraj in danes znižale. Severnomorska nafta brent za dobavo decembra je bila s 74,74 dolarja cenejša za 2,72 dolarja oziroma 3,51 odstotka, kažejo podatki Bloomberga. Do padca prihaja po objavi informacij, da je Izrael ZDA zagotovil, da bo v morebitnem napadu v Iranu izbiral vojaške tarče, ne naftne ali jedrske infrastrukture.

Nafta se je pocenila že včeraj, za okoli dva odstotka, potem ko Peking na novinarski konferenci ni predstavil dodatnih obsežnih ukrepov za spodbujanje gospodarstva, predvsem nepremičninskega sektorja, ki jih je napovedal konec septembra.

Sproščanje rezerv v primeru zaostritve

V primeru, da se bodo razmere zaostrile, pa IEA zagotavlja, da bo ukrepala. Agencija je bila leta 1974 ustanovljena prav z namenom zagotavljanja pomoči pri usklajevanju kolektivnih odzivov na motnje v oskrbi z nafto po naftni krizi leta 1973. Organizacija ima trenutno 31 držav članic, med katerimi so tudi ZDA, Japonska, Mehika, Turčija in države EU, še piše STA.

Da bi umirile cene nafte, ki so narasle zaradi ruske invazije na Ukrajino, so članice IEA leta 2022 na trg poslale na desetine milijonov sodov nafte iz rezerv za nujne primere. “Kot se je pokazalo takrat, lahko agencija in njene države članice hitro sprejmejo skupne ukrepe,” je spomnila IEA in dodala, da njene zaloge presegajo 1,2 milijarde sodov.

Če večjih motenj v preskrbi z nafto v prihodnjih mesecih ne bo, se bo trg po oceni agencije v novem letu soočil z znatnim presežkom.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti