Hrvaški nepremičninski davek: minister pojasnil, kaj pomeni za slovenske lastnike

Novice Marko Rabuza 1. oktobra, 2024 12.47
featured image

Hrvaški minister za turizem in šport Tonči Glavina je potrdil, da bodo prihajajoči nepremičninski davek morali plačevati tudi slovenski lastniki nepremičnin.

1. oktobra, 2024 12.47

Hrvaški minister za turizem in šport Tonči Glavina je na vprašanje, ali bodo slovenski lastniki nepremičnin, ki v njih tudi letujejo, morali plačati nepremičninski davek, odgovoril pritrdilno, povzema STA.

“Zelo jasno, plačali bodo davek na nepremičnine, tako kot ga plačajo v svoji državi, tako kot ga plačajo vsi državljani članic EU, razen Cipra in Malte. To je davek, ki med drugim pomaga destinacijam oz. mestom in občinam, kjer stojijo ti objekti, da ponudijo boljšo infrastrukturo in boljše pogoje za življenje,” je na srečanju s slovenskim gospodarskim ministrom Matjažem Hanom in avstrijsko državno sekretarko za turizem Susanne KrausWinklerin, kjer so govorili o izzivih v turizmu, pojasnil Glavina.

“Vse delamo z enim zelo enostavnim ciljem. Cilj te reforme je, da se vsakemu zaposlenemu na Hrvaškem poveča neto plača. Zmanjšujemo obremenitev dela oz. plač in del tega bremena prenašamo na obdavčitev nepremičnin. Mislimo, da je to pravično in upravičeno,” je še izpostavil.

Dodal je, da so vsi gosti in vsi lastniki nepremičnin na Hrvaškem, bodisi domači ali tuji, zelo dobrodošli in pomembno prispevajo k turizmu.

Nepremičninski davek od 1. januarja naprej

Hrvaška bo davek na nepremičnine uvedla s 1. januarjem. Nepremičninski davek bo zamenjal davek na počitniške hiše. Ta znaša od 0,60 do pet evrov na kvadratni meter in ni obvezen, določajo pa ga enote lokalne samouprave, torej občine in mestne občine.

Te bodo določale tudi višino novega davka na nepremičnine, ki pa bo obvezen. Najnižja višina davka bo 0,6 evra na kvadratni meter, najvišja pa osem evrov na kvadratni meter. Višina davka se bo lahko razlikovala tudi med območji znotraj posamezne občine oz. mesta.

Petino sredstev, zbranih z davkom na nepremičnine, bo prejela država, 80 odstotkov pa občine.

Kdo bo oproščen plačila?

Nepremičninski davek se bo po besedah finančnega ministra Marka Primorca nanašal predvsem na stanovanjske stavbe. Izjeme bodo tako nepremičnine, ki se uporabljajo v kmetijske in nestanovanjske namene. Plačila davka bodo oproščeni tudi objekti, oddani v dolgoročni najem (za najmanj 10 mesecev na leto), nepremičnine, ki ne onemogočajo funkcionalnega bivanja, in nepremičnine, ki se ne morejo uporabljati kot stanovanje.

Davčno obveznost bodo pristojni določali po stanju na dan 31. marca v tekočem letu. Če bo nepremičnina na ta dan prazna ali oddana v kratkoročni najem, bo njen lastnik moral plačati davek.