Hrvaški BDP v drugem četrtletju spet zrasel, a manj kot v prvem

Novice Forbes Slovenija 27. avgusta, 2024 14.05
featured image

Hrvaška gospodarska rast je bila v drugem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani realno višja za 3,3 odstotka. Rast bruto dodane vrednosti so zabeležili v večini dejavnosti.

27. avgusta, 2024 14.05

Hrvaški bruto domači proizvod (BDP) se je v drugem četrtletju v medletni primerjavi realno okrepil za 3,3 odstotka, so danes sporočili iz hrvaškega zavoda za statistiko DZS. To je 14. zaporedno četrtletje z rastjo, je pa rast počasnejša kot v prvem četrtletju, ko je znašala 3,9 odstotka, poroča STA.

Potrošnja gospodinjstev se je v drugem četrtletju na letni ravni realno povečala za 6,1 odstotka, kar je najbolj vplivalo na rast trgovine na drobno. Poraba države je porasla za štiri odstotke. Uvoz se je povečal za 5,2 odstotka, medtem ko je izvoz upadel za 1,3 odstotka.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Rast bruto dodane vrednosti so zabeležili v večini dejavnosti, najbolj v gradbeništvu, informacijsko-komunikacijskih dejavnostih, v trgovini na debelo in drobno, prevozu in skladiščenju, nastanitvah, pripravi in postrežbi hrane ter v poslovanju z nepremičninami. Na drugi strani je bruto dodana vrednost padla med drugim v predelovalnih dejavnostih in kmetijstvu, še piše STA.