Gospodarsko razpoloženje v evrskem območju avgusta najvišje v več kot letu dni

Novice Forbes Slovenija 29. avgusta, 2024 16.55
featured image

Avgusta se je gospodarsko razpoloženje okrepilo tako v evrskem območju kot v celotni EU. Razpoloženje se je poslabšalo v Nemčiji in Italiji, Slovenija pa je med državami, kjer se je izboljšalo.

29. avgusta, 2024 16.55

Gospodarsko razpoloženje v območju evra se je avgusta okrepilo. Kazalnik gospodarskega razpoloženja (ESI), ki ga meri Evropska komisija, se je v evrskem območju z julijskih 96 točk zvišal na 96,6 točke, je razvidno iz poročila. To je najvišja raven kazalnika v zadnjih 15 mesecih, poroča STA. V celotni EU se je indeks ESI avgusta zvišal za 0,4 točke na 96,9 točke.

Povečanje kazalnika ESI je odražalo okrepitev zaupanje v industriji, storitvah in trgovini na drobno. Zaupanje med potrošniki in v gradbeništvu je na splošno ostalo stabilno, navaja poročilo.

Razpoloženje v največjem evropskem gospodarstvu padlo

V največjem gospodarstvu območja z evrom, Nemčiji, se je kazalnik gospodarskega razpoloženja poslabšal, in sicer za 1,7 točke na 90,5 točke. Poslabšal se je tudi v Italiji, za 1,2 točke na 98,9 točke.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

V Franciji, drugem največjem gospodarstvu območja z evrom, se je gospodarsko razpoloženje na drugi strani občutno izboljšalo. Avgusta je kazalnik ESI znašal 99,4 točke, kar je 4,3 točke več kot julija. Razpoloženje se je izboljšalo tudi v Španiji, in sicer za 1,3 točke na 105,4 točke.

V Sloveniji se je gospodarsko razpoloženje za malenkost izboljšalo. Kazalnik ESI se je z julijskih 97,9 točke avgusta zvišal na 98 točk, še piše STA.