Gospodarska dejavnost v evroobmočju zrasla, a kaj vseeno skrbi

Novice Forbes Slovenija 22. avgusta, 2024 13.00
featured image

Indeks nabavnih menedžerjev PMI je na evrskem območju avgusta poskočil na 51,2 točke, s čimer se je povzpel na najvišjo raven po aprilu.

22. avgusta, 2024 13.00

Sestavljeni indeks nabavnih menedžerjev PMI je avgusta poskočil na 51,2 točke s 50,2 točke julija. Gospodarska dejavnost se je močno okrepila v Franciji, kjer je dosegla 17-mesečni vrh, kar so analitiki pripisali olimpijskim igram. Vrednost kazalnika PMI je znašala 52,7 točke, kar je 3,6 točke več kot julija.

Na drugi strani je PMI, ki daje dobro sliko o dogajanju v industriji in storitvah, v Nemčiji upadel na petmesečno dno, potem ko se je z julijskih 49,1 točke avgusta znižal na 48,5 točke. To je pomembno za slovensko gospodarstvo, saj na nemški trg izvozi okoli petino.

Medtem ko se je storitveni sektor v območju evra okrepil, pa aktivnost v predelovalnih dejavnostih še naprej slabi. Indeks PMI v predelovalni industriji je dosegel osemmesečno dno s 45,6 točke, potem ko je bil julija pri 45,8 točke, piše agencija.

Evropsko gospodarstvo bo zagon težko ohranilo

Podatki kažejo, da bo evrsko območje kljub dobremu prvemu polletju težko ohranilo močan zagon, je poročal Bloomberg. Analitiki menijo, da se bo nemško gospodarstvo v celotnem letu 2024 le rahlo povečalo. Cyrus de la Rubia, glavni ekonomist pri hamburški komercialni banki, je dejal: “V storitveni industriji evrskega območja se kažejo znaki upadanja zaupanja in verjetno je le vprašanje časa, kdaj bodo težave proizvodnega sektorja začele vplivati tudi na storitve.”

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Pozivi ECB k ponovnemu znižanju obrestnih mer

Ob tem so se okrepili pozivi Evropski centralni banki, naj prihodnji mesec ponovno zniža obrestne mere, potem ko jih je po skoraj petih letih prvič znižala junija.

De la Rubia meni, da bi ECB lahko pomirilo dejstvo, da so se proizvodni stroški v storitvenem sektorju povečali najpočasneje v zadnjih 40 mesecih. Čeprav so se proizvodne cene dvigale hitreje kot julija, “blažitev stroškovnih pritiskov krepi argumente za znižanje obrestnih mer”.

ECB
Evropska centralna banka je obrestne mere po skoraj petih letih prvič znižala junija (Foto: PROFIMEDIA)

Na pozive so se ta teden v ECB odzvali pritrdilno, a pod pogojem znižanja inflacije. “Nedavno povečanje tveganj negativne rasti v evrskem območju je okrepilo razloge za znižanje obrestnih mer na naslednjem septembrskem zasedanju ECB o denarni politiki – pod pogojem, da je zniževanje inflacije res na pravi poti,“ je dejal član Sveta ECB Olli Rehn.

Trgi pozorno spremljajo indekse PMI, saj so objavljeni v začetku meseca in dobro razkrivajo trende v gospodarstvu, še preden so objavljeni statistični podatki. Vrednost PMI nad 50 točk označuje rast dejavnosti, pod 50 pa upad.