Golobova podpora Saši Jazbec: na čelu Banke Slovenije želi žensko

featured image

Predsednik vlade Robert Golob je v tekmi za guvernerja Banke Slovenije izrazil podporo državni sekretarki na finančnem ministrstvu Saši Jazbec.

3. oktobra, 2024 16.28

Predsednik vlade Robert Golob si želi, da bi Boštjana Vasleta na čelu Banke Slovenije nasledila ženska.

“Kandidatov je več, zadovoljen sem s tem, da je med njimi veliko kakovostnih. Bi si pa želel, da bi se tokrat prvič v tej vlogi preizkusila dama,” je danes v Mariboru odgovoril na vprašanje, katerega od sedmih prijavljenih kandidatov vidi na čelu centralne banke.

Edina kandidatka med sedmimi prijavljenimi na razpis za guvernerja je državna sekretarka na ministrstvu za finance Saša Jazbec, zato je njegove besede mogoče razumeti kot podporo njeni kandidaturi. Na Forbes Slovenija smo že prejšnji teden napisali, da ima Jazbec največ možnosti za ta položaj.

Jazbec je kot državna sekretarka na finančnem ministrstvu zadolžena za proračun. Naši sogovorniki iz koalicijskih vrst ne dvomijo, da je njeno kandidaturo odobril tudi finančni minister Klemen Boštjančič, ki je podpredsednik vlade in podpredsednik Gibanja Svoboda. Verjamejo, da si lahko Jazbec obeta glasove največje poslanske skupine, ki šteje 40 poslancev, in da se bodo v Gibanju Svoboda trudili, da pridobijo tudi koalicijske partnerje.

Jazbec je že bila zaposlena na Banki Slovenije. Med letoma 2002 in 2009 je bila vodja odseka za upravljanje s tveganji. Spomnimo, da se je v tem času (po prevzemu evra leta 2007) v našem gospodarstvu dogajal posojilni razcvet, ki se je po letu 2010 odrazil v hitri rasti slabih posojil slovenskih poslovnih bank, leta 2013 pa v milijardni sanaciji bančnega sistema.

Njen soprog Marko Jazbec je bil od decembra 2009 do konca leta 2012 član uprave NLB, odgovoren za poslovanje z velikimi podjetji. Že pred tem je nadziral takrat prav tako državno NKBM, služboval je tudi v Banki Slovenije in SKB. 

Najresnejša konkurenca naj bi bil Rop

Kot smo poročali, se je za vodenje Banke Slovenije (BS) poleg Saše Jazbec prijavilo še šest kandidatov. Med njimi je aktualni guverner Boštjan Vasle, ki pa za ponovni mandat nima podpore koalicije.

Prav tako se podpora ne nasmiha viceguvernerju BS Milanu M. Cviklu, nekdanjemu dolgoletnemu predsedniku uprave SID banke Sibilu Svilanu in izvršnemu direktorju Delavske hranilnice Mihi Mihiču.

Po nekaterih navedbah bi lahko bil še najresnejša konkurenca Saši Jazbec nekdanji premier in finančni minister Tone Rop, ki naj bi užival zaupanje v koalicijski SD. Glede na današnjo eksplicitno podporo premierja Goloba državni sekretarki Jazbec pa se zdijo tudi možnosti Ropa minimalne.

S kandidati naj bi se v prihodnjih dneh pogovorila komisija, ki jo je oblikovala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Skoraj vsi prijavljeni kandidati so po naših informacijah zaprosili za pogovore s poslanskimi skupinami. Te bodo nato predsednici republike sporočile, koga bi lahko podprli njihovi poslanci.

Pirc Musar mora predlog v državni zbor posredovati do 23. oktobra. Za izvolitev je potrebna absolutna večina, torej 46 glasov poslancev, glasovanje je tajno.