Goldman Sachs: Harris je za ameriško gospodarstvo boljša kot Trump

Novice Forbes Slovenija 5. septembra, 2024 10.32
featured image

Goldman Sachs ocenjuje, da se bo ameriški BDP v primeru zmage Harris rahlo povečal. Nasprotno ugotavljajo za primer zmage Trumpa, saj bi ta zvišal carine na uvoz iz tujine.

5. septembra, 2024 10.32

Ameriški bruto domači proizvod (BDP) se bo v primeru volilne zmage podpredsednice ZDA Kamale Harris rahlo povečal, v primeru zmage republikanca Donalda Trumpa pa se bo nekoliko zmanjšal, ocenjujejo analitiki banke Goldman Sachs. Po Trumpovih napovedih pa naj bi Harris z zvišanjem davkov uničila gospodarstvo, poroča STA.

Analitiki stebra ameriškega kapitalizma so pregledali program in napovedi obeh kandidatov ter prišli do sklepa, da bo Harris boljša za gospodarstvo in Američane. Dodatna javna poraba v primeru zmage demokratke v letih 2025 in 2026 ter napovedane davčne olajšave za vse, ki zaslužijo manj kot 400.000 dolarjev na leto, naj bi odtehtala napovedano povišanje davka na dobiček podjetij in dohodek bogatih Američanov.

Največjo grožnjo gospodarstvu tudi po mnenju banke Goldman Sachs predstavlja Trumpova napoved o povišanju carin na uvoz iz tujine. To bi na koncu plačali ameriški potrošniki in gospodarska rast bi padla. Trump napoveduje 20-odstotno zvišanje carin na uvoz iz Kitajske, skupaj z višjimi carinami na uvoz avtomobilov iz EU in Mehike, ter strožjo politiko priseljevanja, kar bi lahko upočasnilo rast zaposlovanja, še povzema STA.

Po ocenah Goldman Sachsa bi bila rast števila delovnih mest na račun priseljevanja pod vlado Kamale Harris za 10.000 na mesec višja kot v primeru Trumpove zmage z razdeljeno vlado ter za 30.000 na mesec višja kot v primeru republikanske zmage z veliko večino, pa piše Bloomberg.