Finančniki po poskusu atentata napovedujejo močnejši dolar in Trumpovo zmago

Novice Jan Artiček 14. julija, 2024 11.22
featured image

Po poskusu atentata na nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa je bitcoin skočil nad 60 tisoč dolarjev, analitiki pa pričakujejo tudi močnejši dolar in rast cene zlata.

14. julija, 2024 11.22

Po poskusu atentata na ameriškega predsedniškega kandidata in nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa se je okrepil bitcoin. Reakcije finančnih trgov (še) ni, ker je vikend in so svetovne borze zaprte, analitiki pa že špekulirajo, kaj se bo zgodilo v ponedeljek, ko se bodo borze spet odprle.

Medtem je bitcoin, ki je največja kriptovaluta, v današnjem trgovanju že pridobil 3,7 odstotka vrednosti in se povzpel nad 60.200 dolarjev za digitalni kovanec, kažejo podatki portala Coinmarketcap. Trump namreč velja za podpornika kriptovalut – konec meseca naj bi imel celo govor na kriptokonferenci Bitcoin 2024 v Nashvillu. Na družbenem omrežju Truth Social je pretekli mesec izrazil tudi željo (ali cilj), da bi “vse preostale bitcoine izdelali v ZDA”.

Toda pri rasti bitcoina, kot poroča Bloomberg, vlogo igra tudi to, da vlagatelji po poskusu atentata zdaj predvidevajo, da bo Trump na novembrskih predsedniških volitvah zagotovo zmagal. Ob tem so bile po poročanju tujih medijev za marsikoga povedne tudi fotografije, na katerih Trump takoj po streljanju v zrak drži stisnjeno pest.

Streljanje na Donalda Trumpa
Donald Trump ob urgentnem odhodu s kraja streljanja (Foto: PROFIMEDIA)

Dolar, zlato in ameriške obveznice

Ker mnogi analitiki torej pričakujejo, da ima Trump volitve zdaj tako rekoč v žepu, obenem pričakujejo tudi rast tistih finančnih instrumentov, ki jih podpirajo Trumpove protekcionistične politike. Njegova stališča o carinah, priseljevanju in proračunskem primanjkljaju vlagatelji vidijo kot pozitivna za močnejši dolar, višjo donosnost državnih obveznic in boljše okolje za nekatere sektorje delniških trgov, kot so energetika in finance.

“Nedvomno se bo v Aziji zgodaj zjutraj denar stekal v varne naložbe,” je za Bloomberg dejal Nick Twidale, glavni tržni analitik pri ATFX Global Markets. “Sicer dvomim, da bi lahko zlato doseglo najvišje vrednosti vseh časov, a gotovo bomo videli kupovanje dolarja in jena ter stekanje denarja v ameriške državne obveznice.”

Zlato je v petek sklenilo trgovanje pri 2.441 dolarjih za unčo. To je blizu rekordne vrednosti 2.450 dolarjev, ki jo je ta žlahtna kovina dosegla maja letos. Donosnost na desetletno ameriško državno obveznico, ki kaže, po kakšni tarifi se ZDA zadolžujejo, pa je v petek znašala 4,18 odstotka. V zadnjem letu je zrasla za 35 bazičnih točk.

Streljanje na Donalda Trumpa
Streljanje na Donalda Trumpa (Foto: PROFIMEDIA)

Ni precedensa

A dejstvo je, da na finančnih trgih nikoli ni gotovosti in povsem vodotesnih napovedi. Je pa Bloomberg spomnil na to, kaj se je zgodilo pred štirimi desetletji ob poskusu atentata na Ronalda Reagana. Tečaji so najprej upadli, zato so borze predčasno zaprli. Dan po poskusu atentata, 31. marca 1981, je osrednji ameriški indeks S&P 500 narasel za več kot odstotek, donosnost 10-letne državne obveznice pa je padla za devet bazičnih točk na 13,13 odstotka.

“Če se prav spomnim, je Reaganu po poskusu atentata priljubljenost v anketah javnega mnenja narasla za 22 odsotnih točk. Zato menim, da bo na letošnjih volitvah po poskusu atentata z veliko prednostjo zmagal Trump,” je za Reuters komentiral Nick Ferres, glavni investicijski direktor pri Vantage Point Asset Management v Singapurju.

“Trump je bil vedno bolj tržno naravnan. Ključno vprašanje v prihodnosti pa je, ali bo fiskalna politika ostala neodgovorno ohlapna in kakšne posledice bi to lahko imelo za vrnitev inflacije ter na gibanje obrestnih mer,” je dodal.