Fed še sedmič pustil obrestne mere nespremenjene, letos jih bo znižal le enkrat

Novice Forbes Slovenija 12. junija, 2024 20.05
featured image

Ameriška centralna banka Federal Reserve se je odločila, da obrestnih mer še ne bo znižala.

12. junija, 2024 20.05

Člani Zveznega odbora za odprti trg (FOMC), ki pri ameriški centralni banki sprejemajo monetarne odločitve, so v sredo pustili ključno obrestno mero (Federal Funds Rate) nespremenjeno na razponu med 5,25 in 5,5 odstotka.

Inflacija v ZDA je v prvih mesecih leta ostajala nad Fedovo ciljno ravnijo dveh odstotkov, zato se je možnost prvega nižanja obrestnih mer odmikala dlje v drugo polovico leta.

Člani odbora so na zadnji dan dvodnevnega zasedanja prejeli prve podatke o majski inflaciji, ki je znašala 3,3 odstotka na letni ravni. To je bil ključni podatek za oddajo napovedi o letošnjem gibanju obrestnih mer. Aprila je letna inflacija znašala 3,4 odstotka.

Federal Reserve
Fed bo v letošnjem letu le enkrat znižal obrestne mere (Foto: PROFIMEDIA)

Napoved prihodnjih gibanj

Medtem ko so analitiki v veliki meri pričakovali, da Fed na junijskem zasedanju še ne bo začel nižati obrestnih mer, je bilo več ugibanj okrog napovedi članov odbora glede števila letošnjih nižanj. Po novem odbor napoveduje le eno znižanje, čeprav se je ugibalo, da bosta dve, poroča Bloomberg.

Pred zasedanjem je 41 odstotkov analitikov v Bloombergovi anketi pričakovalo, da bodo bančniki načrtovali dve nižanji, 41 odstotkov pa jih je bilo mnenja, da bo letos eno nižanje, ali pa da teh celo ne bo. V marčevski projekciji so člani odbora napovedali tri nižanja letos.

Pred dnevi je svoje ključne obrestne mere za 25 bazičnih točk znižala Evropska centralna banka (ECB), kar je bilo prvo nižanje po septembru 2019. Glavna obrestna mera refinanciranja je sedaj pri 4,25 odstotka, obrestna mera mejnega posojila pri 4,5 odstotka, obrestna mera mejnega depozita pa se je znižala na 3,75 odstotka.