Evropsko gospodarstvo v drugem četrtletju raslo kljub krčenju v Nemčiji

Novice Jan Artiček 30. julija, 2024 11.53
featured image

V Nemčiji se je gospodarstvo nepričakovano znova skrčilo, medtem ko sta Francija in Španija v drugem četrtletju beležili rast.

30. julija, 2024 11.53

Gospodarstvo v območju z evrom je v drugem četrtletju raslo, čeprav se težave v Nemčiji – največjem gospodarstvu regije – nadaljujejo.

V drugem četrtletju, ki se je končalo z junijem, se je bruto domači proizvod (BDP) območja z evrom povečal za 0,6 odstotka na letni ravni, kažejo danes objavljeni podatki evropskega statističnega urada Eurostat. To je v skladu s pričakovanji analitikov in pospešek v primerjavi s prejšnjim četrtletjem, ko je letna gospodarska rast znašala 0,4 odstotka.

V celotni Evropski uniji (EU) se je gospodarstvo v drugem četrtletju okrepilo za 0,7 odstotka na letni ravni.

V primerjavi s prejšnjim četrtletjem je bila gospodarska rast v evrskem območju 0,3-odstotna. To je malce več od 0,2 odstotka, ki so jih napovedovali analitiki, in obenem enaka rast kot v prvem četrtletju.

Znova krčenje v Nemčiji

V Nemčiji se je BDP v drugem četrtletju skrčil za 0,1 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem lani in za prav toliko tudi na četrtletni ravni. Po navedbah nemškega statističnega urada Destatis se je gospodarstvo skrčilo predvsem zaradi padca naložb v opremo in zgradbe. V prejšnjem četrtletju je Nemčija beležila 0,2-odstotno rast na četrtletni ravni in 0,2-odstotni padec na letni ravni.

V letni primerjavi se je BDP skrčil že četrtič zapored, v četrtletni primerjavi pa s tokratnim krčenjem znova grozi tehnična recesija. Do te pride po dveh zaporednih četrtletjih krčenjih BDP.

Nemško gospodarstvo je v težavah že zadnji dve leti, kar kažejo klavrni podatki o gospodarskem razpoloženju, ki jih pripravlja münchenski inštitut Ifo, indeks nabavnih managerjev (PMI), ki nakazuje krčenje gospodarske aktivnosti, in padajoča industrijska naročila.

Razočarali so tudi nedavni podatki Ifa o razpoloženju izvoznikov v juliju, ki kažejo, da tudi na tem področju okrevanje še ni na vidiku. Danes bodo znani tudi podatki o julijski inflaciji v Nemčiji.

BMW, Nemčija, proizvodnja
Nemški izvozniki, tudi v avtomobilski industriji, pravijo, da v bližnji prihodnosti še ne pričakujejo okrevanja (Foto: PROFIMEDIA)

Bolje v Franciji in Španiji

Medtem je v drugem največjem gospodarstvu EU, v Franciji, gospodarska rast v drugem četrtletju znašala 1,1 odstotka na letni ravni. To je manj kot 1,5 odstotka v prvem četrtletju. V primerjavi s prvim četrtletjem se je BDP povečal za 0,3 odstotka, kar je malce več od pričakovanj analitikov (0,2 odstotka) in enaka rast kot v prvih treh mesecih leta.

V Španiji je rast BDP v drugem četrtletju znašala 0,8 odstotka na četrtletni ravni in 2,9 odstotka na letni ravni. Četrtletni odčitek je bil precej višji od napovedi, saj so analitiki pričakovali 0,5-odstotno rast, a obenem enak tistemu iz prvega četrtletja. Letna rast je bila višja od tiste iz prejšnjega četrtletja, ko se je špansko gospodarstvo okrepilo za 2,6 odstotka.

Tako španskemu kot francoskemu gospodarstvu je do rezultata pomagala zunanja trgovina. V Franciji še ni viden vpliv predčasnih volitev, ki jih je predsednik Emmanuel Macron razpisal po porazu na evropskih volitvah 9. junija – tri tedne pred koncem drugega četrtletja. V tretjem četrtletju analitiki pričakujejo, da bodo francoskemu gospodarstvu pospešek dale olimpijske igre, ki so se pred dnevi začele v Parizu.