Eurostat navzdol popravil evrsko rast, trgi pričakujejo nižanje obrestnih mer

Novice Forbes Slovenija 6. septembra, 2024 13.01
featured image

Evropski statistični urad Eurostat je v tretji oceni popravil gibanje bruto domačega proizvoda v območju evra in EU v drugem četrtletju. To povečuje možnosti za septembrsko znižanje ključnih obrestnih mer Evropske centralne banke (ECB).

6. septembra, 2024 13.01

Nova ocena Eurostata kaže, da se je na četrtletni ravni po sezonsko prilagojenih podatkih bruto domači proizvod v EU in evrskem območju okrepil za 0,2 odstotka, in ne za 0,3 odstotka, piše STA.

V medletni primerjavi se je BDP v drugem četrtletju okrepil za 0,6 odstotka v evrskem območju in za 0,8 odstotka v EU.

Nemčija vleče navzdol

V drugem četrtletju je imela v četrtletni primerjavi največjo, 1,5-odstotno rast bruto domačega proizvoda Poljska, največji padec v višini enega odstotka pa Irska. Slovenski BDP se je okrepil za 0,2 odstotka.

Na gibanje evrskega BDP najbolj vpliva Nemčija, katere gospodarstvo se je skrčilo za 0,1 odstotka, medtem ko sta Italija in Francija zabeležili skromno, 0,2-odstotno rast. Nasprotno pa je Španija v primerjavi s prejšnjim četrtletjem zabeležila močno, 0,8-odstotno rast.

Trgi pričakujejo znižanje obrestnih mer

Današnja Eurostatova revizija evrske rasti povečuje možnosti za znižanje obrestnih mer ECB. Piero Cipollone, član izvršnega odbora Evropske centralne banke (ECB), je za Le Monde ta teden dejal, da tudi nekateri drugi kazalci, kot sta zaupanje potrošnikov in indeks nabavnih menedžerjev, zlasti za proizvodni sektor, “niso tako spodbudni”.

Cipollone je izrazil zaskrbljenost, da ti slabši kazalniki predstavljajo tveganje za evrsko rast. Poudaril je, da naložbe stagnirajo, kar kaže na to, da podjetja ne predvidevajo močnega okrevanja.

Inflacija pa naj bi se na ciljno raven okoli dveh odstotkov vrnila v drugi polovici leta 2025.

Analitiki napovedujejo, da bo ECB na prihodnjem zasedanju, ki bo 12. septembra v Frankfurtu, znižala obrestno mero za 25 bazičnih točk.

Zaposlenost še vedno raste

Najnovejši podatki Eurostata o zaposlenosti so pokazali, da se je število zaposlenih oseb v drugem četrtletju glede na predhodno v območju evra povečalo za 0,2 odstotka. V EU je bilo po najnovejših podatkih povečanje nekoliko nižje oziroma 0,1-odstotno. Na letni ravni je bila rast v območju evra 0,8-odstotna, prav takšna je bila po novi oceni tudi v EU, še piše STA.