Električno letalo Pipistrela v prestižnem ameriškem muzeju

Novice Forbes Slovenija 29. julija, 2024 12.26
featured image

V enem najbolj obiskanih muzejev v ZDA, Nacionalnem muzeju letalstva in vesolja Smithsonian, bodo razstavili Pipistrelovo električno letalo Velis Electro.

29. julija, 2024 12.26

Ameriški proizvajalec letal Textron eAviation, ki je pred dvema letoma prevzel Pipistrel, je objavil, da bodo prihodnje leto v sklopu razstave Smithsonianovega muzeja letalstva in vesolja razstavili električno letalo Velis Electro. Gre za letalo ajdovskega proizvajalca Pipistrel, ki ga je ustanovil Ivo Boscarol. Model bodo muzeju v Washingtonu posodili za tri leta. Lani je ta muzej obiskalo skoraj dva milijona ljudi, poročajo kolegi iz Forbesa Hrvaška.

Power Women, dogodek, vabilo

Poudarek trajnosti v letalstvu

Kriya Shortt, predsednica in izvršna direktorica Textron eAviation, je zanimanje muzeja poudarila kot mejnik pri napredku trajnostne letalske tehnologije. Roger Connor, kustos v Nacionalnem muzeju letalstva in vesolja, pa je dejal, da jim bo posojeno letalo omogočilo, da še boljše predstavijo zgodbo o inovacijah, ki se trenutno dogajajo v letalstvu. S tem bodo tudi odprli temo trajnosti v letalstvu, poroča Forbes Hrvaška.

Velis Electro je pisal zgodovino leta 2020, ko je prejel certifikat Agencije Evropske unije za varnost v letalstvu (EASA) kot prvo letalo na električni pogon na svetu. To je pomenilo, da je to malo električno letalo, ki je namenjeno šolanju pilotov, izpolnjevalo varnostne standarde in se lahko uporablja v komercialne namene.

Marca letos mu je zvezna uprava za letalstvo (FAA) omogočila uporabo v ameriških programih usposabljanja za letenje.