ECB drugič zapored in tretjič letos pocenila posojila

Novice Forbes Slovenija 17. oktobra, 2024 14.18
featured image

Evropska centralna banka (ECB) znova niža ključne obrestne mere.

17. oktobra, 2024 14.18

Evropska centralna banka (ECB) je po dvodnevnem zasedanju objavila odločitev o spremembah denarne politike evrskega območja. Glavna odločitev je znižanje ključnih obrestnih mer za 0,25 odstotne točke.

Depozitna obrestna mera ECB bo tako po novem znašala 3,25 odstotka, obrestna mera za glavno refinanciranje 3,4 odstotka, obrestna mera za mejno posojilo pa 3,65 odstotka.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je odločitev temeljila na sveži oceni inflacijskih obetov. Ti kažejo, da dezinflacijski proces poteka v skladu s pričakovanji. Na ocene vplivajo tudi nedavna negativna presenečenja v kazalnikih gospodarske aktivnosti. ECB pričakuje, da se bo inflacija v prihodnjih mesecih povečala, nato pa se bo v prihodnjem letu znova približala ciljni ravni.

Gre za tretje znižanje letos. Pred tem je ECB obrestne mere prvič po septembru 2019 znižala junija in nato še septembra. Obakrat za 25 bazičnih točk.

Pred tem so med julijem 2022 in oktobrom 2023 desetkrat zapored dvignili obrestne mere in jih nato še osem mesecev ohranjali na isti ravni. S tem so v času zaostrovanje denarne politike želeli doseči cilj in znižati visoko inflacijo. Ravno danes so svojo drugo oceno septembrske letne inflacije predstavili tudi evropski statistiki. Septembra je zdrsnila na 1,7 odstotka, kar je nekoliko več od prve ocene.

Kako se giblje euribor

Nižje obrestne mere pomenijo nižje stroške zadolževanja. Osnovo za obrestno mero ali ceno tovrstnih finančnih produktov v EU predstavlja medbančna obrestna mera euribor, po kateri si banke evrskega območja med seboj posojajo denar.

Šestmesečni euribor je ob zaostrovanju monetarne politike ECB dosegel vrh oktobra lani pri 4,11 odstotka, zdaj pa se je že močno približal trem odstotkom.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti