ECB bi oktobra lahko znova znižala obrestne mere

Novice Marko Rabuza 7. oktobra, 2024 11.19
featured image

ECB bo verjetno že na naslednjem zasedanju spet znižala obrestne mere, saj bi lahko zniževanje inflacije preseglo zadani cilj pri dveh odstotkih.

7. oktobra, 2024 11.19

Prihodnje zasedanje Evropske centralne banke bo 17. oktobra, na njem pa bi lahko drugič zapored znižali depozitno obrestno mero. Tako je namignil šef francoske centralne banke Francois Villeroy de Galhau v pogovoru za italijanski časnik La Repubblica, piše Reuters.

“Da, zelo verjetno,” je Villeroy de Galhau dejal za La Repubblico, ko so ga vprašali, ali se bodo obrestne mere znižale še ta mesec.

Letos za zdaj dve znižanji

ECB je letos že dvakrat znižala obrestne mere z rekordno visokih vrednosti, trgi pa pričakujejo še hitrejše sproščanje politike, saj inflacijski pritiski popuščajo hitreje, kot so pričakovali oblikovalci politike, piše Reuters.

“V zadnjih dveh letih je bilo naše glavno tveganje, ali dosežemo inflacijo pri dveh odstotkih. Zdaj moramo biti pozorni tudi na nasprotno tveganje, da zaradi šibke rasti in predolgo trajajoče restriktivne denarne politike ne presežemo zastavljenega cilja,” je dodal Villeroy de Galhau. Spomnimo, septembrska inflacija je v evrskem območju padla na 1,8 odstotka.

Predsednica ECB Christine Lagarde je prejšnji teden prav tako namignila, da bodo obrestne mere zniževali že na oktobrskem zasedanju.

Koliko znižanj v letu 2025?

Villeroy je napovedal nadaljnje znižanje 3,5-odstotne depozitne obrestne mere v prihodnjem letu in dejal, da bi se morala ECB v letu 2025 vrniti na “nevtralno” stopnjo, ki niti ne upočasnjuje niti ne spodbuja rasti.

Nevtralne obrestne mere ni navedel, dejal pa je, da jo trgi ocenjujejo pri približno dveh odstotkih, kar bi pomenilo še šest znižanj do takrat, od tega dve letos in štiri leta 2025, če bi ECB nadaljevala prakso gibanja v korakih po 25 bazičnih točk, analizira Reuters.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti