Dve leti za odkritje napake v avtih, ki jih bo stala milijardo evrov

Novice Forbes Slovenija 17. septembra, 2024 11.37
featured image

Da kar 1,5 milijona avtomobilov vsebuje okvarjene dele, je BMW potrdil šele avgusta letos.

17. septembra, 2024 11.37

BMW je potreboval več kot dve leti za odkritje napake v zavornih sistemih avtomobilov. Odprava napake bo proizvajalca stala skoraj milijardo evrov, poroča Bloomberg. Iz dokumentov o odpoklicu je razvidno, da so se kupci in trgovci nemškemu proizvajalcu avtomobilov že junija leta 2022 začeli pritoževati zaradi okvar zavor. Da kar 1,5 milijona avtomobilov vsebuje okvarjene dele, pa je BMW potrdil šele avgusta letos. Med njimi so tako avtomobili znamke BMW kot tudi luksuzna vozila Rolls-Royce Spectre.

Za podjetjem je zaradi tega zelo slab teden. Delnice podjetja so namreč strmo padle, vrednost podjetja pa se je v nekem trenutku znižala za celo pet milijard evrov, poroča Euronews.

“To ni le navaden odpoklic, ampak velik šok,” je po poročanju Bloomberga dejal Ferdinand Dudenhöfferm, direktor Centra za avtomobilske raziskave v Bochumu. Po njegovih besedah je BMW po fiasku okrepil nadzor kakovosti nad dobavitelji.

V skladu z ameriško zakonodajo lahko avtomobilski proizvajalci tvegajo globe, če upravam za varnost v cestnem prometu ne poročajo pravočasno o ugotovljenih varnostnih težavah. Ameriška agencija za varnost v prometu (NHTSA) podjetja BMW zaradi odpoklica sicer ni kaznovala.

Težavo odkrili na Madžarskem

BMW je pregled vozil začel opravljati oktobra lani, februarja letos pa so v ZDA odpoklicali približno 80.000 vozil. Napako naj bi sicer zaznali v tovarni na Madžarskem, poročil o nesrečah ali poškodbah zaradi okvar ni bilo.

Tiskovna predstavnica podjetja je za Bloomberg dejala, da škoda, ki jo je zaradi odpoklicev utrpel BMW, še ni znana. Bloomberg pa ocenjuje, da bo BMW odprava napake stala skoraj milijardo evrov.