Država “brez hitenja” v nov nepremičninski projekt, zdaj za resor Stojmenove Duh

Novice Andreja Lončar 12. julija, 2024 18.16
featured image

Pred širitvijo ekipe Stojmenove Duh država za njeno ministrstvo kupuje pisarniške prostore; posel je vreden tri milijone evrov. Gre za prostore, v katerih je ministrstvo že zdaj, a jih najema od Zavarovalnice Triglav.

12. julija, 2024 18.16

Po tem, ko je v zadnjih mesecih veliko prahu dvignila tako imenovana ‘afera Litijska’ – revizijsko poročilo je pokazalo na vrsto nepravilnosti pri nakupu sodne stavbe na Litijski v Ljubljani za potrebe sodstva –, se vlada podaja v nov večji nepremičninski nakup.

Ministrstvo za javno upravo namreč kupuje prostore na Davčni ulici 1, ki jih zdaj najema, zasedajo pa jih uslužbenci ministrstva za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh.

Gre za skupno 1.450 kvadratnih metrov površin, od tega:

  • 578,3 kvadratnih metrov površin v tretjem nadstropju, kjer so zdaj pisarne,
  • 630,1 kvadratnega metra površin v pritličju, kjer so prav tako pisarne, in
  • 240,2 kvadratnih metrov v kleti, ki so zdaj namenjeni arhivu.

Nakup vključuje še 23 parkirnih mest.

Lokacijsko zaokroženi prostori

“Z nameravano pridobitvijo prostorov se bodo lokacijsko zaokrožili prostori, namenjeni za delovanje organov državne uprave v mestnem predelu, v katerem se poleg ministrstva za digitalno preobrazbo nahaja tudi generalni finančni urad Finančne uprave Republike Slovenije (Furs),” pravijo na ministrstvu, ki ga vodi Franc Props.

Lastnica Fursovih prostorov v 1. in 2. nadstropju stavbe je že zdaj država, ta pa bi zdaj rada imela v lasti še omenjene prostore v kleti, pritličju in tretjem nadstropju, ki so v lasti nepremičninske družbe Triglav v lasti Zavarovalnice Triglav. Na odgovor, kolikšno najemnino ministrstvo plačuje Triglavu, še čakamo.

Trimilijonski posel

Zavarovalnica Triglav je državo letos spomladi obvestila o nameri, da prostore proda. “Ministrstvo za javno upravo je pridobilo svojo cenitev in na podlagi te cenitve, raziskave trga ter primerjave primerljivih prodaj podalo svojo ponudbo,” na ministrstvu opišejo prve korake k poslu.

Kot izhaja iz javno dostopne dokumentacije in baz podatkov, je Triglav 16. aprila pozval ministrstvo k oddaji ponudbe, šest dni kasneje pa je ministrstvo že plačalo varščino v višini 140 tisoč evrov. To je prodajalec, sicer državno podjetje, zahteval kot dokazilo za resnost ponudbe.

Ministrstvo je naročilo cenitev, ki je pokazala, da so bili prostori na dan 18. aprila letos vredni 3,5 milijona evrov. Nato je 25. aprila ministrstvo na Triglav poslalo zavezujočo ponudbo v višini 2.996.600 evrov s predhodnim plačilom varščine v višini 140 tisoč evrov, ki je bila – kot omenjeno – do takrat že plačana. Varščina bo všteta v kupnino.

Erar, MJU, Davčna
Ministrstvo je varščino plačalo šest dni po Triglavovem pozivu k oddaji ponudbe (Foto: Posnetek zaslona/Erar)

“Brez hitenja”

“Ponujena cena je bila določena glede na izvedeno analizo trga in ob upoštevanju dejstva, da se je ponudba oblikovala za celoten sklop nepremičnin, predvidenih za prodajo,” ministrstvo za javno upravo še navaja v dokumentaciji. Skupna cena projekta, ki vključuje poslovne prostore, parkirna mesta, davek in pisarniško opremo, je 3.061.532 evrov.

Denar gre s proračunske postavke ministrstva, ki se polni s kupninami od prodaje ali oddaje državnih nepremičnin, porabi pa se lahko samo za namen upravljanja z nepremičnim premoženju.

Prodajna pogodba še ni podpisana. Za projekt so že dobili soglasje ministrstva za finance, ki mu “ne nasprotuje”, zdaj pa ga mora vlada uvrstiti v načrt razvojnih programov. 

Na ministrstvu na vprašanje, kdaj predvidoma bo pogodba podpisana, odgovarjajo: “Takrat, ko bo zadoščeno vsem zakonskim pogojem in po predpisanih procesnih korakih, brez hitenja.”

Lani so se širili, zdaj razdrobljenost problem?

Na ministrstvu za javno upravo ocenjujejo, da gre pri tem poslu za “potrebno in glede na doseženo ceno tudi gospodarno odločitev, saj se z nakupom rešuje problematika razpršenosti lokacij delovanja ministrstva za digitalno preobrazbo”.

Ministrstvo ima sicer poleg najetih prostorov v Ljubljani že od začetka lanskega leta najete tudi prostore v Mariboru. Po tem, ko so lani razpršili lokacije delovanja, torej zdaj očitno ugotavljajo, da je to problem. Ali načrtujejo kakšne spremembe v zvezi z mariborskimi pisarnami, ni znano.

Propsovi pa še navajajo, da naj bi bilo ministrstvo Stojmenove Duh v prostorski stiski, ki se bo v bodoče glede na predvidene zaposlitve še povečevala. “Predvidene so dodatne zaposlitve v okviru prostih kvot za 34 rednih zaposlitev in 40 projektnih zaposlitev,” pojasnjujejo.