Dražba utic za peko kostanja: bo ljubljanska občina uspešnejša kot lani?

Novice Kaja Stepančič 5. septembra, 2024 13.26
featured image

Mestna občina Ljubljana bo z dražbo iskala najemnike utic za peko kostanja.

5. septembra, 2024 13.26

Ljubljanska občina je objavila razpis za javno dražbo za najem lokacij, na katerih bodo stale utice za peko in prodajo kostanja. Tudi letos je na voljo šest lokacij, izklicne cene pa se gibljejo med 500 in 9.000 evri za celotno sezono. Dražitelji se lahko na dražbo, ki bo 19. septembra na Mestni občini Ljubljana, prijavijo najkasneje do 17. septembra do 9. ure.

Lokacije, ki jih ponujajo v najem:

  • Prešernov trg, pri Tromostovju – izklicna cena 9.000 evrov/sezona
  • Cankarjevo nabrežje, pri brvi čez Ljubljanico – izklicna cena 9.000 evrov/sezona
  • Breg, Novi trg – izklicna cena 7.000 evrov/sezona
  • Miklošičev park, na vogalu Tavčarjeve in Miklošičeve ceste – 1.500 evrov/sezona
  • Šubičeva cesta, poleg križišča s Slovensko cesto – 1.500 evrov/sezona
  • Zaloška cesta, nasproti Tržnice Moste – izklicna cena 500 evrov/sezona

Prijavljeni morajo pred dražbo vplačati varščino, ki znaša deset odstotkov izklicne cene za utico, za katero se bodo potegovali. Vsak ponudnik lahko hkrati kandidira zgolj za eno razpisano lokacijo. Pogoji za udeležbo na dražbi in pogoji oddaje v najem so objavljeni na spletni strani občine.

Lanska dražba dvignila veliko prahu

Spomnimo, da je lanska dražba lokacij za utice dvignila veliko prahu. Največ zanimanja je bilo za najem utice na Prešernovem trgu z izklicno ceno 9.000 evrov, za katero so se prijavili štirje.

Končna cena je dosegla vrtoglavih 51.500 evrov, ki jo je ponudil direktor podjetja Profrut Husnija Hajdarpašić, vendar kasneje ni prišel na podpis pogodbe in ni plačal dosežene cene. Ostali dražitelji so takrat domnevali, da se je želel Hajdarpašić, ki ima gostinski lokal na Prešernovem trgu in tam peče kostanj, z dražbo le znebiti konkurence.

utica, peka, kostanj, prodaja, Ljubljana, tromostovje
Profruit za utico na Prešernovem trgu na koncu ni plačal ponujenih 51.500 evrov, dražbo pa so morali ponoviti (Foto: Borut Živulović/Bobo)

Zapletlo se je tudi pri nekaterih preostalih lokacijah. Dražbo za utico na Cankarjevem nabrežju pri brvi čez Ljubljanico, v kateri so sodelovali trije, so morali zaradi nesporazuma v postopku ponoviti.

Pri dražbi za utico v Miklošičevem parku, ki se je je udeležil le eden od dveh prijavljenih dražiteljev, pa ta ni želel sprejeti izklicne cene in k dražbi ni pristopil. Lani so tako uspešno oddali le tri lokacije od šestih.