Dieselgate: Volkswagen v Avstriji sklenil 23-milijonsko poravnavo

Novice Forbes Slovenija 2. oktobra, 2024 15.41
featured image

V Avstriji je Volkswagen sklenil zunajsodno poravnano s kupci, ki so bili oškodovani zaradi afere dieselgate.

2. oktobra, 2024 15.41

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen je v Avstriji sklenil zunajsodno poravnavo z avstrijskimi kupci, ki so bili oškodovani zaradi afere dieselgate. Volkswagen jim bo izplačal 23 milijonov evrov, poroča STA.

Afera dieselgate je izbruhnila septembra 2015, ko je ameriška okoljska agencija EPA javnosti razkrila Volkswagnovo goljufanje na testih izpušnih plinov. Škandal se je nato razširil na ostale proizvajalce.

Avstrijska zveza za zaščito potrošnikov VKI je v imenu 10.000 kupcev Volkswagnovih vozil vložila 16 tožb, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iz Volkswagna so po poravnavi sporočili, da pozdravljajo rešitev, ki so jo dosegli z VKI. Po poročanju AFP je sicer zveza za zaščito potrošnikov od nemškega proizvajalca terjala več kot 60 milijonov evrov.

Afera dieselgate je sicer avtomobilskega proizvajalca stala že več kot 30 milijard evrov, največ stroškov so imeli v ZDA.

V Nemčiji se je medtem v začetku septembra zaradi njegove vpletenosti v afero začelo sojenje nekdanjemu prvemu možu Volkswagna Martinu Winterkornu, ki pa je bilo ta teden preloženo zaradi Winterkornove poškodbe ob padcu. Sodišče v Braunschweigu je sporočilo, da se bo nadaljevalo najprej prihodnje leto, poročanje nemške tiskovne agencije dpa povzema STA.