Zaposleni v velemestih: najpočasneje se v pisarne vračajo Londončani

Novice Forbes Slovenija 4. septembra, 2024 17.29
featured image

Med velemesti Toronto, New York, Sydney, London in Singapore, se zaposleni v centralnem Londonu najpočasneje vračajo v svoje pisarne in dobršen del tedna raje oddelajo od doma.

4. septembra, 2024 17.29

V primerjavi z nekaterimi drugimi svetovnimi prestolnicami se zaposleni v Londonu, po pandemičnem obdobju, najpočasneje vračajo na delo v pisarne in delajo več od doma.

Glede na analizo angleške organizacije Center for Cities, ki je anketiral zaposlovalce in zaposlene v petih velemestih, se London, skupaj s Torontom in Sydneyjem, uvršča na samo dno lestvice prisotnosti na delovnem mestu v pisarnah.

Zaposleni v osrednjem Londonu v povprečju v pisarni preživijo le 2,7 dneva na teden, kar je sicer pol dneva več kot ob lanskih meritvah, poroča Guardian.

Največ časa zaposleni v pisarnah preživijo v Parizu, in sicer 3,5 dneva na teden. Sledijo zaposleni v Singapurju, ki v pisarnah na teden preživijo 3,2 dneva, in zaposleni v osrednji poslovni četrti v New Yorku s 3,1 pisarniškega dneva.

Razmeroma identično časa kot v Londonu zaposleni v pisarnah preživijo v Torontu, kjer je povprečna prisotnost 2,7 dneva na teden, in Sydneyju, kjer je povprečna tedenska prisotnost 2,8 dneva.

V londonskih pisarnah pogosteje mlajši zaposleni

Poročilo še ugotavlja, da so ob petkih, med vsemi analiziranimi mesti, prav tako najbolj prazne v britanski prestolnici. Ob tem London izstopa še v enem parametru. Je namreč edino mesto, v katerem mlajši zaposleni v pisarne prihajajo pogosteje kot njihovi starejši kolegi. Mlajši zaposleni so tako v pisarnah tri dni na teden, medtem ko so zaposleni starejši od 35 let v pisarnah le 2,5 dneva na teden.

Kar četrtina zaposlenih v centralnem Londonu prihaja v pisarne zgolj enkrat ali dvakrat na teden, kar britansko prestolnico prav tako uvršča na sam vrh, za Guardian pojasnjuje avtor raziskave Rob Johnson.

To po eni strani kaže, da so londonski zaposleni najmanj navezani na svoje službene prostore, po drugi strani pa vplivajo tudi stroški javnega prevoza, ki so najvišji med analiziranimi mesti. Je pa zanimiv tudi podatek, da bi se glede na raziskavo manj kot eden od desetih zaposlenih odločil za menjavo službe, če bi podjetje zapovedalo večjo prisotnost na delovnem mestu.

Glede na zadnje podatke Inšpektorat RS za delo se pogostost dela od doma v Sloveniji v pokoronskem času vsako leto zmanjšuje. Po podatkih inšpektorata je bilo za delo na daljavo leta 2021 prijavljenih 217.428 zaposlenih, leta 2022 121.981, leta 2023 pa le še dobrih 69 tisoč delavcev. Za primerjavo, v predkoronskem letu 2019 je bilo v Sloveniji za delo na daljavo prijavljenih zgolj 2.037 zaposlenih.