Delavcem vse manjši kos pogače, neenakosti vse večje

Novice Forbes Slovenija 4. septembra, 2024 18.00
featured image

Delež vseh prihodkov na globalni ravni, ki jih prejmejo delavci, se je v zadnjih dveh desetletjih znatno zmanjšal, kar je povečalo neenakost in delavce prikrajšalo za več milijard dolarjev.

4. septembra, 2024 18.00

Svetovni delež dohodka od dela oziroma delež celotnega prihodka v gospodarstvu, zasluženega z delom, se je po ugotovitvah Mednarodne organizacije dela (ILO) od leta 2004 do danes zmanjšal za 1,6 odstotne točke. To je povečalo neenakost in delavce prikrajšalo za več milijard dolarjev, je poročala STA.

“Čeprav se to morda zdi malo, letni primanjkljaj dohodka od dela letos znaša 2.400 milijard dolarjev. Toliko manj so delavci zaslužili, ker delež dohodka od dela v primerjavi z letom 2004 ni ostal stabilen,” je ILO zapisala v poročilu.

Študija je kot glavno gonilo upada izpostavila pandemijo covida-19, pri čemer se je skoraj polovica zmanjšanja deleža dohodka od dela zgodila v letih 2020-2022. Svetovna kriza je zaostrila obstoječe neenakosti, zlasti ker se kapitalski dohodek še naprej vse bolj zgoščuje med najbogatejšimi, so zapisali.

Pomemben prispevek k zmanjševanju deleža ima tudi tehnološki napredek, ki prinaša vse več avtomatizacije. Čeprav je povečal produktivnost, so delavci koristi iz tega naslova deležni neenakopravno.

neenakost, delavci
Kapitalski dohodek se po ugotovitvah ILO še naprej vse bolj zgoščuje med najbogatejšimi (Foto: PROFIMEDIA)

Dodatno tveganje na tem področju predstavlja hiter razvoj umetne inteligence. “Če bi se zgodovinski vzorci obdržali, bi lahko nedavni preboji v generativni umetni inteligenci povzročili nadaljnji pritisk na znižanje deleža dohodka od dela,” so opozorili v ILO.

“Države morajo ukrepati, da preprečijo tveganje upadanja deleža dohodka od dela,” je po poročanju STA dejala namestnica generalnega direktorja ILO Celeste Drake. “Potrebujemo politike, ki spodbujajo pravično porazdelitev gospodarskih koristi, vključno s svobodo združevanja, kolektivnimi pogajanji in učinkovito administracijo dela, da bi dosegli vključujočo rast in zgradili pot do trajnostnega razvoja za vse,” je dodala.