Dars viša plače, sindikati želijo še večji dvig

Novice Forbes Slovenija 6. septembra, 2024 15.33 > 6. septembra, 2024 15.34
featured image

Uprava Darsa je danes s tremi reprezentativnimi sindikati podpisala vmesni dogovor o dvigu plač. Za koliko, v podjetju še ne povedo, sindikalist Damir Lišić pravi, da za štiri do pet odstotkov.

6. septembra, 2024 15.33 > 6. septembra, 2024 15.34

Uprava Darsa je danes s Sindikatom delavcev avtocest Dars, Sindikatom železniškega transporta Slovenije, SE Dars in Sindikatom delavcev Dars podpisala dogovor, s katerim se med drugim ureja tudi povišanje plač zaposlenih, pri čemer pa podrobnosti dogovora niso navedli.

“Zadovoljni smo z doseženim dogovorom, vendar ga trenutno ne moremo dodatno komentirati,” so nam na vprašanje, za kolikšen dvig gre, odgovorili iz podjetja, ki ga vodi David Skornšek. Ponovili so, da bo uprava nadaljevala pogajanja s sindikati glede preostalih zahtev, ki pa ne bodo imele finančnih učinkov do 1. januarja 2025.

Pomirili sindikate

Gre za vmesni dogovor, zaradi katerega ne bodo zaostrovali sindikalnih aktivnosti, poudarja predsednik Sindikata delavcev Darsa Damir Lišić. Po njegovih besedah gre za vmesni dogovor, da se izognejo stavki, ki si je nobena stran ne želi.

Pogajanja o višjih plačah se bodo v prihodnjih mesecih nadaljevala.

Kot je za STA pojasnil Lišić, so se po štirih mesecih pogovori z upravo končno premaknili v pravo smer. “Imamo občutek, da nas uprava zdaj upošteva. Pred tem so bili pogovori zgolj v smeri vzemi ali pusti,” je dejal.

Dvig za od štiri do pet odstotkov

Dogovor predvideva dvig osnovnih plač za en plačni razred oziroma za od štiri do pet odstotkov z začetkom avgusta in nadaljevanje pogajanj o zvišanju plač v skladu s predlogom, ki so ga naslovili na upravo 2. avgusta.

Ta predvideva skupno zvišanje vseh plač v višini 180 evrov bruto. V prihodnjih mesecih bodo tako poskušali doseči dodatno zvišanje plač oziroma še razliko zneska od dviga za en plačni razred do zadnje zahteve v višini 180 evrov bruto.

Predstavniki uprave in sindikatov so se, kot je pojasnil Lišić, dogovorili tudi, da bodo pogajanja zaključili do 11. novembra, izpogajane zahteve glede plač pa bi stopile v veljavo s 1. januarjem 2025, še piše STA.

Junija protestni shod delavcev Darsa

Sindikat delavcev Darsa, ki je po navedbah Lišića po številu članov trenutno najmočnejši sindikat znotraj državnega upravljavca avtocest, je sicer junija v nasprotju z drugima dvema reprezentativnima sindikatoma zavrnil plačni predlog uprave za zvišanje osnovnih plač za en plačni razred.

Ta je bil posledica večmesečnih pogajanj z upravo, potem ko so na njih naslovili zahtevo za 22-odstotno zvišanje plač. Nezadovoljstvo nad izkupičkom pogajanj z upravo je okoli 200 delavcev Darsa konec junija izrazilo tudi na protestnem shodu pred upravno stavbo podjetja v Ljubljani.

Lišić je za STA izpostavil tudi na manevre, katerih se je v zadnjih mesecih za utišanje članov njihovega sindikata posluževala uprava Darsa. Omenil je poskuse ustrahovanja, sankcij in kazanja moči s strani vodstva. To je za obračunavanje z zaposlenimi izkoriščalo tudi službo za skladnost poslovanja in integriteto. Eden izmed njihovih članov pa je prejel tudi odpoved pogodbe o zaposlitvi, je še dejal Lišić.