Cene elektrike za gospodinjstva navzgor, za podjetja navzdol

Novice Forbes Slovenija 5. septembra, 2024 12.43
featured image

Elektrika za gospodinjstva, ki imajo sicer letos še vedno pretežno regulirano ceno, se draži. Na drugi strani se je povprečje cen za podjetja znižalo.

5. septembra, 2024 12.43

Cene elektrike za gospodinjstva so bile v drugem četrtletju za pet odstotkov višje kot v prvem četrtletju, za negospodinjske odjemalce pa za štiri odstotke nižje. Zemeljski plin je bil za gospodinjstva za tri odstotke, za negospodinjske odjemalce pa za 11 odstotkov cenejši, je danes objavil državni statistični urad.

Povprečna cena zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce se je v primerjavi s četrtletjem prej znižala za tri odstotke na 0,095 evra na kilovatno uro (kWh), za negospodinjske odjemalce pa za 11 odstotkov na 0,048 evra na kWh.

Cena električne energije za gospodinjske odjemalce je znašala 0,212 evra na kWh, s čimer je bila za pet odstotkov višja kot v prve četrtletju. Vključena je cena z vsemi davki. Pri tem povejmo, da v Sloveniji za celo letošnje leto še vedno velja regulacija cen električne energije, in sicer za 90 odstotkov porabe gospodinjstva. Preostalo desetino dobavitelj obračuna po tržni ceni.

Cena za negospodinjske odjemalce je znašala 0,162 evra na kWh brez DDV, kar je štiri odstotke manj kot v predhodnem četrtletju.

Cene plina in elektrike nižje od povprečja EU

Mednarodna primerjava cen zemeljskega plina za drugo polletje lani kaže, da je cena zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce z vsemi davki znašala 98 odstotkov povprečja na ravni EU. Enak delež povprečja EU je obsegala tudi cena za negospodinjske odjemalce brez DDV.

Cena električne energije za gospodinjske odjemalce je z vsemi davki znašala 75 odstotkov povprečja v EU, za negospodinjske odjemalce brez DDV pa 102 odstotka povprečja.