Cene elektrike: na mizi zamik uvedbe prispevka za obnovljive vire

Novice Forbes Slovenija 24. septembra, 2024 14.37
featured image

Pristojno ministrstvo razmišlja o zamiku ponovne uvedbe prispevka za OVE za najmanj tri mesece, da ta ne bi sovpadla z zaključkom regulacije cen, ki se izteče z novim letom.

24. septembra, 2024 14.37

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ob umiritvi cen elektrike na veleprodajnih trgih po novem letu ne predvideva podaljšanja omejitve cen. Razmišlja pa o vsaj trimesečnem zamiku ponovne uvedbe prispevka za obnovljive vire in v soproizvodnji z visokim izkoristkom (prispevek OVE+SPTE), da ponovna uvedba ne bi sovpadla z zaključkom regulacije cen, so za STA pojasnili na ministrstvu.

Vlada je v prizadevanjih za znižanje inflacije gospodinjstva oprostila plačila slednjega za zadnja dva meseca leta 2023 in celotno leto 2024. Prispevek, ki mesečno znaša okrog sedem evrov z DDV, bi morala gospodinjstva – z izjemo imetnikov sončnih elektrarn – tako začeti plačevati spet z novim letom.

Po izračunih bi bil v primeru, da vlada ne bo podaljšala regulacije cen elektrike in bi hkrati ponovno uvedla plačilo prispevka za OVE, končni račun za elektriko – ob predpostavki, da cene pri trgovcih ostanejo enake – februarja višji za približno 40 odstotkov.

Ministrstvo: “Cene bi morale biti primerljive lanskim”

Na ministrstvu pa pričakujejo, da se bodo ponovno vzpostavile tržne razmere, v okviru katerih se bodo oblikovale za gospodinjstva sprejemljive, dostopne in povprečno primerljive cene. Kot menijo, so tržne strategije posameznih dobaviteljev oziroma trgovcev sicer različne, vendar glede na nižje veleprodajne cene omogočajo cene, primerljive lanskim. Posledično ne bi smelo priti do negativnega vpliva na končne odjemalce, menijo na ministrstvu, ki ga vodi Bojan Kumer.

Da se cena elektrike z novim letom ne bo bistveno spremenila, meni tudi generalni direktor Elesa Aleksander Mervar. “Cena bo odvisna od tega, po kakšnih cenah so trgovci zakupili elektriko za prihodnji dve leti,” je njegove besede iz ponedeljkove oddaje Marcel na TV Slovenija še povzela STA.