Če v kratkem potujete v te evropske države, pričakujte ohromljen javni promet

Novice Forbes Slovenija 26. avgusta, 2024 11.12
featured image

Delavci v javnem prometu bodo stavkali v Nemčiji, Španiji, v Združenem kraljestvu in na Nizozemskem. Na Škotskem bodo delavci ScotRail o stavki še glasovali.

26. avgusta, 2024 11.12

Če se konec avgusta in v septembru odpravljate na dopust v evropske države, lahko ponekod pričakujete ohromljen javni promet zaradi stavk. Portal Euronews je zbral informacije o stavkah v javnem prometu, ki so v naslednjem mesecu napovedane po Evropi.

Nemčija

Zaposleni v letalski družbi Discover Airlines, podružnici Lufthanse, bodo s stavko začeli v torek, 27. avgusta, saj družba do zdaj ni izpolnila njihovih plačnih zahtev in ni izboljšala delovnih pogojev. Stavka naj bi trajala štiri dni.

Letalski prevoznik s sedežem v Frankfurtu zaposluje okrog 2.000 ljudi in ima floto 27 letal, ki iz Frankfurta in Münchna letijo na počitniške destinacije po Evropi in v čezmorskih državah.

Španija: Letališče Alicante

Varnostno osebje na letališču Alicante-Elsche ob obali Costa Blanca v Španiji je podaljšalo svojo stavko, ki se je začela v avgustu. Nadaljevala se bo 30. in 31. avgusta med 8.30 in 9.30 ter 18.00 in 19.00 po lokalnem času.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Britanski letalski prevoznik Jet2, ki leti na omenjeno letališče, je na svoji spletni strani zapisal, da bo stavka vplivala na varnostne kontrole, zaradi česar pričakujejo zamude. Potnikom svetujejo, naj na letališče pridejo dovolj zgodaj.

Medtem je podjetje Aena, ki upravlja letališče, dejalo, da v Alicanteju še ni prišlo do večjih zamud pri poslovanju.

Nizozemska

Nizozemski sindikati so napovedali, da bodo v drugem tednu septembra po vsej državi potekale stavke v javnem prometu. To vključuje stavke, ki zadevajo nizozemskega železniškega operaterja NS, mestni in regionalni promet.

Začelo se bo 10. septembra s stavkami delavcev v javnem prometu v Amsterdamu, Haagu in Rotterdamu. Naslednji dan se bo javni promet med 4. in 8. uro zjutraj povsem ustavil, ko bo osebje NS in regionalnega prevoznika prenehalo delati.

Utrecht, Nizozemska, javni prevoz, avtobus, avtobusna postaja
Javni promet na Nizozemskem se bo zaradi stavk 12. septembra med 4. in 8. uro zjutraj povsem ustavil (Foto: PROFIMEDIA)

Do stavke prihaja pred vladnim predlogom proračuna, za katerega delavci upajo, da bo vključeval načrte, ki bodo delavcem v fizično zahtevnih poklicih omogočili zgodnejšo upokojitev.

Združeno kraljestvo

V Združenem kraljestvu so delavci železniške družbe LNER napovedali trimesečno stavko. Ta se bo začela 31. avgusta in bo trajala do 10. novembra, piše The Times. Prihajajoče stavke bodo vplivale le na vlake, ki jih upravlja državni LNER. Ta povezuje London z Leedsom, Durhamom, Glasgowom in drugimi destinacijami na severu in Škotskem.

Prav tako se na Škotskem okrog 1.300 delavcev ScotRail pogaja za boljše plače, do 29. avgusta pa bodo glasovali o tem, ali naj stavkajo ali sprejmejo druge ukrepe. V primeru izvršitve predlaganih stavk bi vlaki lahko zamujali ali bili odpovedani. Datumi morebitnih stavk še niso bili objavljeni. ScotRail vozi vlake med velikimi turističnimi destinacijami, kot so Edinburgh, Glasgow, Aberdeen in Inverness.