Če iščete službo, v življenjepis dodajte to znanje

Novice Forbes Slovenija 23. septembra, 2024 05.30
featured image

Nekateri iskalci zaposlitve še vedno podcenjujejo vrednost znanja uporabe umetne inteligence, opažajo v kadrovski agenciji Adecco.

23. septembra, 2024 05.30

“Če iščete službo, prosim, v življenjepis dodajte umetno inteligenco,” je v objavi na TikToku iskalcem službe svetovala Erin McGoff, ki na družbenem omrežju deli nasvete za uspešno iskanje novega delovnega mesta.

“Vzemite si nekaj časa, preizkusite ChatGPT, poglejte si nekaj videov na YouTubu, poguglajte o umetni inteligenci v industriji,” je priporočila.

@erinmcgoff

trust me, put it in your skills section, bullet copy, and/or professional summary. “Experienced in AI tools such as ____.” 🤫🫡 #careeradvice

♬ original sound – AdviceWithErin✨

Kakšno je stanje pri nas? Se iskalci zaposlitve zavedajo pomena tega, da v življenjepis dodajo poznavanje umetne inteligence? Je to nekaj, kar delodajalci iščejo pri kandidatih za zaposlitev?

“V zadnjem času opažamo vse večjo ozaveščenost iskalcev zaposlitve glede pomena umetne inteligence,” so nam odgovorili v kadrovski agenciji Adecco. Ugotavljajo, da številni kandidati te kompetence že vključujejo v življenjepise, še posebej v tehnoloških in kreativnih industrijah.

Drugi pa še vedno podcenjujejo vrednost tega znanja. “Umetna inteligenca bo v prihodnosti kreirala nova delovna mesta. Ključnega pomena je, da se kandidati že danes učijo teh veščin,” so še zapisali.

Opažajo tudi, da vedno več delodajalcev išče kandidate z znanjem uporabe umetne inteligence. “Podjetja v različnih panogah se vse bolj zavedajo, da je umetna inteligenca dober način za optimizacijo procesov, boljše poslovne odločitve in ustvarjanje novih priložnosti,” so zapisali v Adeccu.

V kadrovski agenciji Competo pa v Sloveniji trenutno še ne zaznavajo znatnega povečanja povpraševanja po kadrih, ki znajo uporabljati umetno inteligenco. “Vendar je to pričakovano v bližnji prihodnosti. Globalno že opažamo, da strokovnjaki za umetno inteligenco sodijo med najhitreje rastoče poklice,” je povedala Laura Smrekar.

Kako poznavanje umetne inteligence vključiti v življenjepis

V obeh kadrovskih agencijah kandidatom priporočajo, da v življenjepis vključijo konkretna orodja in tehnologije, ki jih obvladajo. Smrekar tako iskalcem zaposlitve svetuje, naj vključijo tudi podatke o pridobljenih certifikatih, projektih in izkušnjah.

“Delodajalci vselej cenijo konkretne navedbe, saj to kaže na resnično prakso in ne zgolj teoretično poznavanje področja umetne inteligence,” je še dodala Smrekar.

Po izkušnjah Adecca delodajalci najpogosteje iščejo kadre, ki poznajo orodja, kot so Python za programiranje, ter OpenAI in ChatGPT za obdelavo naravnega jezika. “Delodajalci iščejo kandidate, ki poznajo ta orodja, saj omogočajo reševanje kompleksnih problemov in avtomatizacijo procesov. Zelo zaželena so tudi orodja za analitiko, kot sta Power BI in Tableau, predvsem v podjetjih, ki delajo z velikimi količinami podatkov,” so še dodali v kadrovski agenciji.