Bruselj v razpis za vzpostavitev tovarn umetne inteligence

Novice Forbes Slovenija 11. septembra, 2024 09.52
featured image

Evropska komisija ter države članice in pridružene države v nakup novih ali nadgradnjo obstoječih superračunalnikov EuroHPC vložile skupaj 2,1 milijarde evrov.

11. septembra, 2024 09.52

Tovarne umetne inteligence so dinamični ekosistemi, ki spodbujajo inovacije, sodelovanje in razvoj na področju umetne inteligence. Delovale bodo v okviru omrežja evropskih superračunalnikov za visoko zmogljivo računalništvo (HPC) v EU in bodo na voljo številnim evropskim uporabnikom, kot so zagonska in druga podjetja ter raziskovalci, piše STA.

Komisija ter države članice in pridružene države bodo prek skupnega podjetja EuroHPC v nakup novih ali nadgradnjo obstoječih superračunalnikov EuroHPC vložile skupaj 2,1 milijarde evrov. Poleg tega bo Komisija prek programa InvestEU zagotovila finančno podporo za dejavnosti inkubacije zagonskih podjetij in povečevanja obsega v višini 100 milijonov evrov, piše na strani Evropske komisije.

“Evropa že prevzema vodstvo z aktom o umetni inteligenci, ki zagotavlja, da je umetna inteligenca varnejša in bolj vredna zaupanja. V začetku tega leta smo izpolnili obljubo in odprli naše visoko zmogljive računalnike evropskim zagonskim podjetjem z umetno inteligenco. Zdaj mora Evropa postati tudi vodilna v svetu pri inovacijah s področja umetne inteligence. Tovarne umetne inteligence nam bodo omogočile ostati na čelu te transformativne tehnologije,” je povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Razpis odprt do porabe sredstev

Razpis bo neprekinjeno odprt do 31. decembra 2025. Prvi rok za oddajo je 4. november 2024, prihodnji roki pa bodo vsake tri mesece, dokler bodo na voljo sredstva, piše v sporočilu za javnost Evropske komisije.

Razpis bo podprt s prispevkom EU v višini skoraj ene milijarde evrov iz programa Digitalna Evropa in programa Obzorje Evropa ter enakim zneskom sredstev iz držav članic. Finančna podpora skozi oba programa naj bi do leta 2027 ustvarila dodatne javne in zasebne naložbe v skupni vrednosti približno štirih milijard evrov.