Britanska centralna banka prvič po petih letih znižala ključno obrestno mero

Novice Forbes Slovenija 1. avgusta, 2024 15.57
featured image

Britanska centralna banka je po umiritvi inflacije prvič po petih letih znižala ključno obrestno mero. Medtem jo ameriška ohranja na isti ravni, japonska pa zvišuje.

1. avgusta, 2024 15.57

Britanska centralna banka je znižala ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke na pet odstotkov, poroča STA. Gre za prvo znižanje od izbruha pandemije covida-19 leta 2020, botrovala pa mu je predvsem umiritev inflacije.

“Inflacijski pritiski so se toliko zmanjšali, da smo ključno obrestno mero lahko znižali. Zagotoviti pa moramo, da inflacija ostane nizka, zato moramo biti previdni, da ne bi obresti zniževali prehitro ali preveč,” je v izjavi po rednem zasedanju britanske centralne banke dejal njen guverner Andrew Bailey.

Inflacija na Otoku se je namreč po daljšem obdobju nad ciljno ravnjo dveh odstotkov nedavno vrnila nanjo. Odločitev o znižanju je bila sicer tesna; za je glasovalo pet članov odbora za denarno politiko banke z Baileyjem vred, proti pa so bili štirje.

Power Women, dogodek, vabilo

Ameriška centralna banka v znižanje šele septembra?

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je na včeraj končanem zasedanju medtem ključno obrestno mero ohranila na ravni od 5,25 do 5,50 odstotka. Predsednik Feda Jerome Powell je napovedal, da bi lahko obrestno mero znižali septembra.

Japonska centralna banka pa je na sredinem zasedanju ključno obrestno mero zvišala z 0,1 na 0,25 odstotka. Gre za šele drugo zvišanje v 17 letih, še piše STA.