Britanska centralna banka brez novega nižanja ključne obrestne mere

Novice Forbes Slovenija 19. septembra, 2024 15.26
featured image

Analitiki pričakujejo, da bo Britanska centralna banka po naslednjem znižanju obrestne mere posegla novembra.

19. septembra, 2024 15.26

Britanska centralna banka je ključno obrestno mero ohranila pri petih odstotkih, potem ko jo je pretekli mesec znižala prvič od izbruha pandemije leta 2020. Pri banki so ob tem poudarili previdnost pri postopanju z obrestnimi merami, piše STA.

Člani odbora so soglasno z osem proti ena glasovali za odločitev, da ključna obrestna mera ostane nespremenjena, potem ko so avgusta tesno izglasovali znižanje za 0,25 odstotne točke.

“Centralna banka mora biti previdna, da ne bo prehitro oziroma preveč znižala obrestnih mer, potem ko britanska inflacija vztraja nad ciljno mejo,” je dejal guverner banke Andrew Bailey.

Prihodnje znižanje predvidoma novembra

Uradni podatki ta teden so pokazali, da je letna stopnja inflacije na Otoku avgusta v primerjavi z julijem ostala nespremenjena pri 2,2 odstotka, kar je nad dvoodstotnim ciljem Britanske centralne banke.

Analitiki pričakujejo, da bo po prihodnjem znižanju posegla novembra, potem ko je Bailey nakazal, da so nova nižanja obrestnih mer na vidiku.

“Gospodarstvo se na splošno razvija, kot smo pričakovali. Če bo temu ostalo tako, bi lahko postopno začeli nižati obrestne mere. Toda bistveno je, da inflacija ostane nizka,” je še dodal Bailey.