Brezposelnost julija v evrskem območju nižja, v EU nespremenjena

Novice Forbes Slovenija 30. avgusta, 2024 13.32
featured image

Stopnja brezposelnosti se je julija v evrskem območju tako na mesečni kot letni ravni znižala, in sicer na 6,4 odstotka. V celotni EU je v obeh primerjavah ostala nespremenjena na šestih odstotkih.

30. avgusta, 2024 13.32

Stopnja brezposelnosti v območju z evrom je julija znašala 6,4 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot junija in 0,2 odstotne točke manj kot julija lani, poroča STA. V celotni EU je bila stopnja s šestimi odstotki enaka kot mesec prej in prav tako enaka kot leto prej, je razvidno iz poročila evropskega statističnega urada Eurostat.

Evropski statistični urad ocenjuje, da je bilo julija v EU brezposelnih 13,1 milijona oseb, od tega skoraj 11 milijonov v evrskem območju. V primerjavi z mesecem prej se je julija število brezposelnih v EU znižalo za 82 tisoč, v območju z evrom pa za 114 tisoč. V medletni primerjavi je bilo število v EU nižje za 72 tisoč, v evrskem območju pa za 190 tisoč.

Nižja tudi brezposelnost med mladimi

Med mladimi do 25 let je bilo v EU v sedmem mesecu brezposelnih 2,82 milijona oseb, od tega 2,26 milijona v območju z evrom. Na mesečni ravni je število v sedemindvajseterici upadlo za 25 tisoč, v državah z evrov pa za 37 tisoč. Na medletni ravni je v EU poraslo za osem tisoč, v območju evra pa upadlo za 66 tisoč.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Stopnja brezposelnosti med mladimi je bila v juliju v celotni uniji pri 14,5 odstotka in se je na mesečni ravni znižala za 0,1 odstotne točke, v evrskem območju pa je bila pri 14,2 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke nižje kot v predhodnem mesecu.

V Sloveniji je bila brezposelnost julija 3,3-odstotna, s tem pa glede na junij nižja za 0,2 odstotne točke in glede na lanski julij za 0,5 odstotne točke. Podatka za mlade še ni, še piše STA.