Bovški župan vidi luč na koncu predora, žičnico na Kanin bi lahko plačala država

Novice Forbes Slovenija 21. septembra, 2024 13.59 > 21. septembra, 2024 14.00
featured image

Država bi lahko krila celotno naložbo v krožno kabinsko žičnico na Kanin, pogoj je prenos zemljišč, je poročal Radio Koper. Za zgornji del smučišča od občine pričakujejo, da najde zasebnega vlagatelja.

21. septembra, 2024 13.59 > 21. septembra, 2024 14.00

Občina Bovec, država in potencialni zasebni vlagatelji iščejo poti za ponovni zagon edinega slovenskega visokogorskega smučišča, ki zaradi tehnične neustreznosti krožne kabinske žičnice lani ni delovalo.

Podpredsednik vlade Matej Arčon, ki je tudi koordinator iskanja rešitve za Kanin, je danes po poročanju STA za Radio Koper povedal, da bi v zameno za državno pomoč, s katero bi zgradili kabinsko žičnico, morala občina prenesti zemljišča in služnosti na državo.

Ko bo namera občine znana, se bo vlada odločila, je dejal Arčon. “Če gre država v investicijo kabinske žičnice, jo bo financirala v celoti. Bovški župan Valter Mlekuž je za radio izrazil pričakovanje, da bo občinski svet v četrtek idejo podprl. Meni, da gre za možnost, ki je sprejemljiva za vse, in dodaja, da se za smučišče, ki je zaprto že skoraj leto dni, končno vidi luč na koncu predora.

Koliko denarja bi stala nova žičnica, ni znano. Pred dvema letoma je bil celoten projekt posodobitve smučišča Kanin ocenjen na 54 milijonov evrov.

Zasebni partnerji za ureditev smučišča

Arčon je dejal, da bi za zgornji del smučišča lahko občina poiskala zasebnega partnerja oziroma se dogovorila z interesenti, ki so že pripravljeni vlagati v smučišče.

Interes so izrazili konzorcij Promotor z Ivanom Fornazaričem na čelu ter ekipa Bojana Križaja, ki sodeluje s srbskim podjetnikom Dejanom Ljevnaićem, direktorjem smučarskega centra Jahorina.

Forznarič je po navedbah medijev poleti predstavil idejo konzorcija podjetij, ki naj bi bili pripravljeni pokriti petino od 68-milijonskega vložka, ki je po njihovem zdaj potreben za ponovno vzpostavitev smučišča.

Tudi Križaj in Ljevnaić sta nedavno predstavila načrte, a brez jasne finančne konstrukcije.