Booking poražen na najvišjem evropskem sodišču

Novice Forbes Slovenija 19. septembra, 2024 16.59 > 19. septembra, 2024 17.00
featured image

Pravilo, s katerim je Booking hotelom prepovedoval, da bi na drugih platformah tržili nižje cene kot na Bookingu, lahko omejuje konkurenco, je odločilo sodišče.

19. septembra, 2024 16.59 > 19. septembra, 2024 17.00

Na spletnih platformah za rezervacijo nastanitev, kot je Booking, lahko uporabniki primerjajo široko ponudbo hotelov in drugih namestitev ter nastanitev rezervirajo neposredno prek spletne strani.

Platforma nato hotelom zaračuna provizijo za vsako rezervacijo, ki je bila opravljena prek njihovega spletnega mesta. A Booking lastnikom hotelov, ki svoje storitve tržijo na platformi, v pogodbah prepoveduje, da bi sobe prek drugih kanalov ponujali po nižji ceni.

Nemški regulator in Evropsko sodišče sta klavzule o cenah v Nemčiji razglasila za neveljavne. Sodišče v Amsterdamu, kjer ima Booking sedež, pa je splošno Sodišče EU zaprosilo, naj razsodi, ali takšni dogovori kršijo prepoved EU o kartelih.

Sodišče je zdaj pojasnilo, da so klavzule o najboljši ceni dovoljene le skladno s strogimi pravili EU o konkurenci, če so objektivno potrebne za poslovanje podjetja in so sorazmerne, kar v primeru Bookinga ne velja, piše STA. Booking je izrazil razočaranje nad odločitvijo sodišča.

Sodba najverjetneje za potrošnike sicer ne bo imela velikega vpliva, saj je platforma v začetku letošnjega leta po celotni uniji že umaknila klavzule o najboljši ceni.