Bojazen pred upadom kitajskega povpraševanja pritiska na nafto

Novice Forbes Slovenija 19. avgusta, 2024 10.01
featured image

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju vnovič znižale, saj zaskrbljenost, da bi povpraševanje v največji uvoznici nafte Kitajski upadlo, ne pojenja.

19. avgusta, 2024 10.01

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena septembra, se je do opoldneva po singapurskem času znižala za 42 centov na 76,23 dolarja za 159-litrski sod. Oktobrske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se pocenile za 25 centov na 79,43 dolarja, poroča STA.

Obe vrsti nafte sta se minuli petek pocenili za skoraj dva odstotka, vendar se cene na tedenski ravni niso bistveno spremenile, potem ko je objava vrste statističnih podatkov iz ameriškega gospodarstva pokazala, da se inflacija umirja, potrošnja gospodinjstev pa raste.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Tveganja pri dobavi povečuje vojna v Gazi

V četrtek so podatki iz Kitajske pokazali, da je njeno gospodarstvo julija izgubilo zagon, pri čemer je bil padec cen novih stanovanj največji v zadnjih devetih letih, industrijska proizvodnja se je upočasnila, brezposelnost pa narasla. To je med vlagatelji povzročilo zaskrbljenost glede padca povpraševanja s Kitajske.

Medtem je ameriški državni sekretar Antony Blinken v nedeljo prispel v Tel Aviv na drugo bližnjevzhodno turnejo, v okviru katere si prizadeva za prekinitev ognja v Gazi, kar bi lahko zmanjšalo tveganja pri dobavi. Državam posrednicam – Katarju, ZDA in Egiptu – po mesecih vztrajnih pogajanj še ni uspelo toliko zmanjšati razlik, da bi lahko sprti strani dosegli dogovor, nasilje v Gazi pa se nadaljuje z nezmanjšano močjo, še poroča STA.